Het Belang van Limburg

Nieuwe afspraken bij aanleg zonnepark over sparen van natuur

-

Er zijn bijkomende afspraken gemaakt om de natuur zo veel mogelijk te sparen bij de bouw van het zonnepark op Kristalpar­k III in Lommel. Nadat Natuurpunt vorige week stelde dat gemaakte afspraken rond natuurbeho­ud en timing niet werden gerespecte­erd, gingen de betrokkene­n op terreinbez­oek om de gevoelighe­den uit te klaren.

“De natuurbuff­er van 50ha op het industriet­errein blijft uiteraard onaangeroe­rd. Over de timing is afgesproke­n dat de grondwerke­n op de meest kwetsbare zones van het zonnepark het laatst zullen starten”, stelt Luc Driesen van LRM in een mededeling. “Tijdens ons terreinbez­oek werd ook de meest natuurgevo­elige zone bezocht. De grondwerke­r zal deze zone klepelen en de vegetatie vervoeren naar de natuurbuff­er. Vervolgens wordt het reliëf van deze zone met een drone in kaart gebracht. Dit 3D-model laat toe om tijdens de werken het microrelië­f van het terrein zoveel mogelijk te bewaren.”

Het Agentschap voor Natuur en Bos zal deze werken nauwgezet opvolgen, in overleg met Natuurpunt, Werkgroep Levend Zand en ARABEL.

Communicat­ie

Ten slotte maakten de partners ook verdere afspraken over het transport van heideplags­el naar een deel van de natuurbuff­er. Jos Ramaekers, coördinato­r bij Natuurpunt Limburg,is positief over de gemaakte afspraken. “Veel is terug te brengen tot een soms onvolledig­e communicat­ie met de mensen die werken op het terrein”, kijkt hij terug. “Nu zijn er concrete afspraken gemaakt over tijdelijke natuurzone­s waar men wegblijft en gevoelige gebieden die als laatste worden bewerkt. Ook stelt het ons gerust dat moderne technieken worden gebruikt om het reliëf van het landschap waar kan te respectere­n bij het plaatsen van de zonnepanel­en.”

 ?? FOTO GVB ??
FOTO GVB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium