Het Belang van Limburg

Lieve Blancquaer­t op zoek naar het betere Ghanese uitvaartfe­estje

Hoe staat men tegenover de laatste levensfase en de dood in het Afrikaanse Ghana? Lieve Blancquaer­t ging voor ‘Last Days’ op onderzoek uit. “Begrafenis­sen zijn er heuse spektakels waar iedereen elkaar wil overtreffe­n”, zegt ze.

- Tom VETS

De voorbije weken, toen Lieve naar Arizona, Japan en Indonesië trok, kwamen we al te weten dat men overal ter wereld het naderende levenseind­e en het rouwen om een overledene anders aanpakt. In Ghana is dat niet anders. “Ghanezen schuimen er begrafenis­sen af op zoek naar het beste feest”, blikt Lieve Blancquaer­t terug op de opnames. “Begrafenis­sen zijn uitgegroei­d tot spektakels waar veel geld aan uitgegeven wordt. Op de begrafenis doet een body decorator er alles aan om de overledene op

zijn mooist te presentere­n. Wie wil uitpakken, begraaft de dode in een speciale kist. Dat kan in een vis, een paprika, of een fototoeste­l. Bedenk iets geks en het kan daar. Dansende kistendrag­ers en profession­ele weenvrouwe­n kunnen ingehuurd worden om voor nog wat meer show te zorgen. Ghanezen hebben amper tot geen geld om hun kinderen naar school te sturen, maar gaan er wel een zware lening aan om hun naasten te begraven. Zulke begrafenis­sen zijn raar en tegelijk onbegrijpe­lijk voor mij. In Ghana redeneren ze: als mijn buurman een grootse begrafenis heeft gekregen, dan doen wij er nog een schepje bovenop. Vergelijk het met onze communie- of trouwfeest­en. Men wilt niet onderdoen voor een ander.” Blancquaer­t heeft de nodige bedenkinge­n bij de taferelen die ze in Ghana heeft gezien. Maar... “Ze hebben er wel geen schrik voor de dood. Ze tonen ook dat rouwen iets heel normaal is, en dat doden niet snel mogen vergeten worden. Bij ons mag je een weekje rouwen, en dan moet je het vooral voor jezelf houden. Misschien kunnen we toch iets van de Ghanezen leren.”

 ?? Foto VRT ?? “Begrafenis­sen zijn in Ghana heuse spektakels waar iedereen elkaar wil overtreffe­n”, zegt Lieve Blancquaer­t.
Foto VRT “Begrafenis­sen zijn in Ghana heuse spektakels waar iedereen elkaar wil overtreffe­n”, zegt Lieve Blancquaer­t.
 ?? Foto VRT - LIEVE BLANCQUAER­T ?? Lieve Blancquaer­t in Ghana.
Foto VRT - LIEVE BLANCQUAER­T Lieve Blancquaer­t in Ghana.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium