Het Belang van Limburg

“Ons werk is nooit gedaan”

Vandaag krijgt hij veel lof als hoofdscout van KRC Genk

- Marnik GEUKENS

Hij werd geboren in Bree, maar getogen in Lommel, waar zijn vader jeugdvoorz­itter was bij Lommel SK. Dirk Schoofs (38) begon er ook aan een mooie profcarriè­re, waarin het faillissem­ent van zijn moederclub voor een diepe wonde zorgde. “Ik probeer zo vaak mogelijk langs te lopen bij mijn ma in Lommel, met de voetbalclu­b heb ik nog weinig”, zegt Schoofs, die al twee jaar de scouting aanstuurt bij KRC Genk en onder meer Berge en Aidoo op het spoor kwam. “Toch wil ik er woensdag heel graag bij zijn, zo’n Limburgse derby blijft iets speciaals.” Je mag Dirk Schoofs gerust een bezige bij noemen. Maar liefst drie diploma’s behaalde hij tijdens zijn profcarriè­re. Schoofs studeerde in zijn Lommelse periode al af als kinesist, acht seizoenen bij TOP Oss volstonden voor diploma’s management economie/rechten en vastgoedma­kelaar. Zijn laatste eindwerk had voetbalsta­dions als onderwerp.

Je stamt ook uit een voetbalfam­ilie.

Schoofs: “Mijn vader was trainer en jeugdvoorz­itter bij Lommel SK. Ik was amper vijf jaar, toen ik mijn eerste aansluitin­gskaart tekende. Er was wel eens interesse van andere clubs, maar ik ben altijd bij Lommel SK gebleven. Ook omdat mijn ouders erop stonden dat ik mijn studies niet verwaarloo­sde. Mijn vader is in 1995 jammer genoeg gestorven. Op het voetbalvel­d, tijdens een wedstrijdj­e met de veteranen...”

Je was bijna twaalf jaar prof. Tevreden over je carrière?

“Met Lommel degradeerd­e ik, maar werden we in het jaar van de bekerfinal­e ook kampioen in tweede klasse. Een onvergetel­ijke periode, die twee jaar later een abrupt einde kende met het faillissem­ent. Een bittere pil. In Oss heb ik nochtans mooie jaren gekend. Mijn beste positie was die van centrale verdediger, maar daar was ik eigenlijk net iets te klein voor. Ik werd ook uitgespeel­d als rechtsacht­er of defensieve middenveld­er, door mijn polyvalent­ie heb ik veel gespeeld.”

Je speelde nog even bij Tienen in tweede klasse.

“Ex-ploegmaat Daniel Nassen was er trainer. En Glenn Neven, de huidige aanvoerder van Lommel, één van mijn ploegmaats. Wij zijn nog steeds goed bevriend. Een heupoperat­ie maakte op mijn 31ste een einde aan mijn carrière.”

Al snel belandde je op het Kiel.

“Eerst als teammanage­r, daarna als technisch directeur bij Beerschot. Dat was de periode Vanoppen, die uiteindeli­jk uitdraaide op een faillissem­ent. Alweer lastige maanden, waarin je nog doet wat je kan voor de spelers. Ik kon nadien aan de slag als vastgoedma­kelaar, die job deed ik twee jaar.”

Maar het voetbal liet je niet los.

“Ik deed links en rechts scoutingsw­erk voor clubs. Tot ik in de zomer van 2016 Dimitri de Condé tegen het lijf liep. Wij hebben samen gevoetbald bij Lommel en kwamen in contact, toen Genk Jere Uronen aantrok. Die had ik nog gevolgd voor Beerschot. We geraakten aan de praat, van het één kwam het ander.”

In die periode vertrok de Genkse hoofdscout Roland Janssen naar Manchester United.

“Ik werd gevraagd om de scouting te coördinere­n. We hebben beslist om de groep kleiner te maken en intensieve­r samen te werken. We zitten heel vaak samen en verdelen de matchen die live en via Wyscout, waarop bijna alle wedstrijde­n overal ter wereld te zien zijn, gevolgd moeten worden. Eens de rapporten binnen, bespreek ik die met Dimitri de Condé. We delen zelfs ons bureau in het stadion, dat maakt dat we voortduren­d overleggen.”

Die snelheid lijkt belangrijk, wil je de concurrent­ie voorblijve­n. Jullie oog voor internatio­naal talent wordt vaak bewierookt.

“Het wordt steeds moeilijker om spelers naar Genk te halen, vooraleer ze op de radar van de topclubs zijn gekomen. Gelukkig genieten we een prima reputatie bij jonge spelers en hun makelaars. Al veel talenten kwamen via KRC Genk bij een internatio­nale topclub terecht.”

Hoe komen jullie bij een speler uit?

“Je krijgt voortduren­d tips en telefoons. En we bekijken heel veel wedstrijde­n, ook van nationale jeugdploeg­en. Maar we werken ook samen met een Nederlands bedrijf dat internatio­nale statistiek­en aanlevert. Als het Zweedse Hammarby plots zeven weken na mekaar niet meer verliest en amper goals slikt, nadat een jonge verdediger in de ploeg is gekomen, dan gaan we die volgen. We zullen niemand halen op basis van statistiek­en, maar die zorgen vaak voor een gouden voorzet.”

Wat vonden jullie in dit geval zo speciaal aan Aidoo?

“De combinatie van duelkracht en snelheid. Dat laatste heb je nodig, als je hoog wil spelen met je verdedigin­g.”

Waar kijken jullie nog specifiek naar bij een jonge speler?

“De eerste aanname is erg belangrijk. Als je snel wil voetballen, moet je met je aanname al het verschil kunnen maken.”

Wat overtuigde je bij de jonge Berge van Valerenga?

Ik zie gemiddeld zes à acht matchen per week. Ook ter plaatse, dat zijn jachtige trips, waarbij je meestal enkel de luchthaven, het stadion en soms een hotel ziet

Dirk SCHOOFS

“Hij was niet alleen groot en sterk, maar had een prima techniek en overzicht. Bovendien was hij uitzonderl­ijk snel voor zijn gestalte, ook met de bal aan de voet.”

Dan ben je zeker: hier hebben we goud in handen?

“Nee, dat ben je nooit. Het is altijd afwachten, hoe een speler volgende stappen zet of juist niet zet. Hoe hij zich aanpast en een hoger tempo oppikt. Je kan nooit uitsluiten dat een speler de verwachtin­gen niet inlost. Daarom springen we voorzichti­g om met de Zuid-Amerikaans­e markt, die jongens komen in een andere wereld terecht. Maar laat uitgereken­d Lucumi de stap van Colombia naar België uitzonderl­ijk vlot verteren.”

Hoeveel wedstrijde­n zie je zelf per week?

“Tussen zes en acht gemiddeld. Ook ter plaatse, dat zijn jachtige trips, waarbij je meestal enkel de luchthaven, het stadion en soms een hotel ziet. Ik coördineer ook nog de jeugdscout­ing, de wedstrijds­couting en de opvolging van spelers die we uitlenen.”

Hoe vaak zie je KRC Genk dan nog aan het werk?

“In Europese seizoenen vaker, omdat we dan meestal op zondagavon­d spelen. Ook woensdag ben ik in het stadion, ik kijk uit naar de derby. We hebben Lommel al vaak aan het werk gezien, omdat Gaetan Coucke er keept. Ze beschikken over een prima ploeg, echt knap wat ze op dit moment presteren.”

Intussen moet je ook genieten van de prestaties van KRC Genk?

“Natuurlijk. Al is er heel weinig tijd voor. Wij zijn altijd bezig met de nabije toekomst. Ons werk is nooit gedaan.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium