Het Belang van Limburg

Hoe lang nog voor Rod Rosenstein?

-

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft donderdag een gesprek met adjunct-minister van Justitie Rod Rosenstein. Het ziet ernaar uit dat na dat gesprek Rosenstein ontslag zal nemen of krijgen.

Rosenstein­s positie is onhoudbaar geworden nadat eind vorige week de New York Times schreef dat hij vorig jaar voorgestel­d had geheime geluidsopn­ames te maken van de president en het 25ste amendement in te roepen om hem af te zetten. Gisteravon­d (onze tijd) werd Rosenstein ontboden op het Witte Huis, nadat hij volgens sommigen zijn ontslag al vernomen had van stafchef John Kelly.

Even later meldde Trumps woordvoers­ter Sarah Sanders dat de president, die momenteel in New York is voor de algemene vergaderin­g van de Verenigde Naties, het nu te druk heeft maar Rosenstein donderdag zal ontvangen. Het ontslag kan grote gevolgen hebben voor het Ruslandond­erzoek van speciaal procureur Robert Mueller III. Het was Rosenstein die vorig jaar Mueller benoemde, enkele dagen nadat president Trump FBI-directeur James Comey had ontslagen, en het was Rosenstein die het werk van Mueller supervisee­rde.

De vraag is nu of Rosenstein verdwijnt, en wie er dan in de plaats komt. Een nieuwe supervisor zou de opdracht van Mueller, die al een aantal figuren uit de omgeving van Trump in staat van beschuldig­ing heeft gesteld, kunnen inperken of zelfs stopzetten.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Rod Rosenstein.
FOTO EPA-EFE Rod Rosenstein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium