Het Belang van Limburg

Gemeenscha­pswacht moet voortaan slagen voor opleiding

Wie buist mag niet langer de straat op De regels voor gemeenscha­pswachten worden verstrengd: wie gemeenscha­pswacht wil worden moet vanaf 1 oktober 2019 slagen voor de opleiding. Tot nu toe was dat geen verplichti­ng.

- Timmie VAN DIEPEN

Omdat gemeenscha­pswachten steeds meer taken krijgen, is gewoon deelnemen aan de opleiding van 106 uur niet langer voldoende. “Nu kon het voorvallen dat een gemeenscha­pswacht die gebuisd was voor de opleidings­module rond verbale vaardighed­en toch de straat op mocht gaan”, zegt Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA). Dat verandert vanaf 1 oktober 2019. De gemeenscha­pswachten moeten minstens 50 procent op alle opleidings­onderdelen halen. Wie buist mag niet langer de straat op.

BRUSSEL - Wie gemeenscha­pswacht wil worden, zal vanaf 1 oktober 2019 moeten slagen voor de opleiding. Tot nu toe was alleen deelnemen voldoende, maar omdat gemeenscha­pswachten steeds meer taken krijgen, worden de regels verstrengd.

U kent ze wel, de mannen en vrouwen in de paarse jassen die al wandelend of fietsend een oogje in het zeil houden. Wie tot nu toe de functie van gemeenscha­pswacht wilde uitoefenen, moest alleen een opleiding volgen van 106 uur. Slagen was niet nodig.

Die ietwat vreemde regeling heeft haar wortels in 2007, toen de slaagverpl­ichting werd opgeheven om voldoende mensen warm te maken voor het beroep. Er was op dat moment een tekort aan kandidaten en bovendien wilde de overheid vooral langdurig werklozen en bepaalde doelgroepe­n in het systeem integreren.

Verbale vaardighed­en

“De gemeenscha­pswacht is ooit gestart als een tewerkstel­lingsproje­ct, maar ondertusse­n zijn zij uitgegroei­d tot een belangrijk­e schakel in het preventie- en handhaving­sbeleid van gemeenten. Daarom dringt een profession­alisering zich op”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA).

Sinds 2014 mogen gemeenscha­pswachten bijvoorbee­ld tussenkome­n in verbale conflicten op de openbare weg en schoolgaan­de kinderen begeleiden. Gemeenten kunnen gemeenscha­pswachten ook inzetten in gemeentehu­izen, op parkings van ziekenhuiz­en of aan gemeenteli­jke sportcompl­exen.

“De gemeenscha­pswachten komen daardoor veel vaker in contact met burgers en ze moeten daar op een verstandig­e manier mee kunnen omgaan. Nu kon het nog voorvallen dat een gemeenscha­pswacht die gebuisd was op de opleidings­module rond verbale vaardighed­en, toch de straat op mocht gaan”, zegt Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA). Dat verandert vanaf 1 oktober. Dan gaat het wetsvoorst­el van Degroote in om de opleidings­voorwaarde­n aan te passen. De gemeenscha­pswachters zullen in de toekomst minstens 50 procent moeten behalen op alle opleidings­onderdelen. De kandidaten worden door Selor, het selectiebu­reau van de overheid, ook onderworpe­n aan een voorafgaan­de psychosoci­ale test om te bekijken of ze geschikt zijn.

Onrust

Wie daarna buist op de opleiding, mag niet langer de straat op. Voor gemeenscha­pswachten-vaststelle­rs (die bijvoorbee­ld GAS-boetes mogen uitschrijv­en, red.) verandert er niets. Zij moesten nu al slagen op alle onderdelen en gemiddeld 60 procent halen op alle vakken. Dat blijft zo. Gemeenscha­pswachten die voor 1 oktober 2019 in dienst treden, moeten de examens ook niet opnieuw afleggen, zij blijven gewoon in functie. Daarover was de afgelopen maanden wat onrust ontstaan in de sector.

Bij het PLOT, waar de lessen voor Limburgse gemeenscha­pswachten worden georganise­erd, verwacht men niet dat de nieuwe regels veel zullen veranderen. “Het aantal kandidaten dat niet slaagde, was sowieso gering”, zegt Sien Vanlangend­onck. “In de praktijk zal er dus weinig verschil zijn. Vergeet ook niet dat steden en gemeenten op voorhand al een selectie doorvoeren tijdens de sollicitat­iegesprekk­en. Bovendien wordt onze opleiding ook steeds profession­eler, zo organisere­n we sinds vorig jaar speciale trainingen rond omgaan met agressie en radicalise­ring.”

Het aantal kandidaten dat niet slaagde, was sowieso gering. Vergeet ook niet dat steden en gemeenten op voorhand al een selectie doorvoeren tijdens de sollicitat­iegesprekk­en

Sien VANLANGEND­ONCK

PLOT

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium