Het Belang van Limburg

Club nu al ontsnapt aan exit

Geschorste CLINTON MATA zat aanvankeli­jk in selectie

- Junior VERBEEKE

Club Brugge is op het nippertje ontsnapt aan een uitschakel­ing in de Croky Cup. Gisteren werd Clinton Mata voor het eerst na zijn transfer en zware blessure geselectee­rd door trainer Ivan Leko. Maar wat blijkt? De aanwinst is vanavond geschorst na twee gele kaarten met Genk in de beker vorig seizoen.

De Angolese Belg pakte vorig seizoen met Genk geel in de 1/8ste finales tegen KV Mechelen en ook nog eens in de finale tegen Standard. En in de beker betekent twee gele waarschuwi­ngen al een speeldag schorsing. Mata moet die schorsing dus nog uitzitten en dat was Leko en co ontgaan.

Nadat de redactie van onze zusterkran­t Het Nieuwsblad navraag deed in Brugge of Mata nu al dan niet speelgerec­htigd was, contacteer­de blauw-zwart de voetbalbon­d. Daar bevestigde­n ze dat Mata effectief niet mag spelen.

Al snel bleek dat de oorzaak van de Brugse fout zich bij het digitale wedstrijdf­ormulier bevond. Daar stond Mata door de bond aange- duid als beschikbaa­r. Vormer ook geschorst - werd dan weer als geschorst gemarkeerd. “Als een speler daar in het rood staat, mag hij normaal niet spelen. Maar het digitale wedstrijdb­lad is veelal een indicatie en is niet sluitend. Het is een hulpmiddel. De clubs weten dat ook”, zegt Thibault De Gendt, competitie­manager bij de KBVB. “Het is nog steeds de verantwoor­delijkheid van de clubs om na te gaan of hun speler speelgerec­htigd is.”

Real maakte het al mee

Bijna lag de landskampi­oen dus uit de beker nog voor hij een wedstrijd had gespeeld, want Mata had vanavond zo goed als zeker minuten gekregen. Gisteren werd hij uiteindeli­jk alsnog uit de kern geweerd en vervangen door Vlietinck.

Als Mata wel had gespeeld, kon Deinze een klacht indienen en de uitschakel­ing van Club eisen. Dat zoiets effectief mogelijk is, weten ze bij Real Madrid. In 2015 diende Cadiz een klacht in tegen de Koninklijk­e omdat die in de Copa Del Rey de geschorste Cheryshev had opgesteld. Cadiz kreeg gelijk en Real werd zonder pardon uit het bekertorno­oi gegooid.

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Door zijn twee gele kaarten in de beker van vorig seizoen met Genk is Mata vanavond geschorst.
FOTO SIMON MOUTON Door zijn twee gele kaarten in de beker van vorig seizoen met Genk is Mata vanavond geschorst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium