Het Belang van Limburg

“Ik herken mezelf in Xandro”

-

Een ex-veldrijder, uitkomend voor Wanty-Groupe Gobert, winnaar van de Druivenkoe­rs en een oerdegelij­ke knecht op het EK in Glasgow. Tot daar reikt onze kennis over Xandro Meurisse, dé verrassing in de WK-selectie van bondscoach Kevin De Weert. Wat we nog meer moeten weten over de West-Vlaming, vertelt zijn trainer Kevin Hulsmans. “Xandro is een type-Van Avermaet”, weet de Lommelse ex-prof.

Hulsmans en Meurisse liepen elkaar twee jaar geleden tegen het lijf bij Crelan-Vastgoedse­rvice, waar Hulmans op dat moment de rol van ploegleide­r vervulde. “Xandro kwam toen over van het An Post-team”, opent Hulsmans. “Zijn test tijdens de winter was niet goed, terwijl hij naar ons gevoel wél goed bezig was. Ik heb het toen met hem gehad over begeleidin­g. Het klikte meteen tussen ons, het was duidelijk dat we qua visie op dezelfde golflengte zaten.”

En zo werd Meurisse de eerste profrenner die Hulsmans individuee­l begeleidde. Een renner, die de gewezen meesterkne­cht van Tom Boonen omschrijft als een allrounder. “Bergop kan Xandro goed mee, zowel op de Vlaamse heuvels als op de Ardense beklim- mingen”, vertelt Hulsmans. “En als hij zich erop toelegt, heeft hij ook een goeie tijdrit in de benen. Je kan hem het best omschrijve­n als een type-Van Avermaet, maar dan iets minder winnaar.”

Sinds de Lommelaar zich ontfermt over Meurisse, gaat het crescendo met diens carrière. “Hij begint meer en meer een afwerker te worden”, knikt Hulsmans. “Toen ik pas met hem werkte, twijfelde hij nog te veel. Dat heb ik er intussen zo goed als uitgekrege­n. ‘Ik dacht dit en ik dacht dat’,

klonk zijn uitleg toen als het resultaat tegenzat. Ik heb hem ingepeperd dat hij moet stoppen met te veel na te denken. En dat hij er vol voor moet gaan, op intuïtie koersen. Dat deed ik onder andere voor de Druivenkoe­rs, die hij won. Zo is zijn vertrouwen stilaan gegroeid.”

Bliksemafl­eider

De opdracht op dit WK is duidelijk voor Meurisse: hij moet de kopmannen Teuns, Wellens, Van Avermaet en Benoot zo lang mogelijk bijstaan. Een taak die hij met verve uitvoerde voor Wout van Aert op het EK in Glasgow. “Daar heeft hij zijn visitekaar­tje afgegeven”, knikt Hulsmans. “Xandro fungeert het beste als bliksemafl­eider voor zijn kopman. In die rol kan hij knechten tot hij er bijna letterlijk bij neervalt, zoals hij op het EK deed. Hij viel, keerde terug en verrichte nog berenwerk voor Wout. Ja, ik herken mezelf een beetje in hem. Voor Tom (Boonen, nvdr.) heb ik jarenlang vergelijkb­aar werk opgeknapt.” Ondanks zijn sterke seizoen verlengde Meurisse onlangs zijn contract bij het procontine­ntale Wanty-Groupe Gobert tot 2020. “Hij zou nochtans niet misstaan als tweede kopman in een World Tour-ploeg”, denkt Hulsmans. “Maar vergeet niet dat Xandro een laatbloeie­r is. Hij is zichzelf nog aan het ontdekken. Laat hem dus nog maar even rijpen bij Wanty. Daar kan hij een mooi programma afwerken.”

 ?? FOTO YORICK JANSENS ??
FOTO YORICK JANSENS
 ?? Foto BELGA ?? Meurisse (r.) reed een ijzersterk EK in dienst van Wout van Aert (l.)
Foto BELGA Meurisse (r.) reed een ijzersterk EK in dienst van Wout van Aert (l.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium