Het Belang van Limburg

Privésecto­r bouwt scholen voor 16 miljoen in ruil voor gronden

- Dirk JACOBS

De Hasseltse scholengro­ep GO! Next heeft dinsdag de eerste fase van een immens bouwprojec­t voorgestel­d. Op de hoek van de Vilderstra­at en de Elfde Liniestraa­t komt een sportschoo­l voor 650 leerlingen met naast klaslokale­n, ook een ruime sporthal en aparte zaaltjes voor gevechtssp­orten, dans en turnen. Buiten komen er sportvelde­n, daarvoor verdwijnt de huidige parking in de Vilderstra­at bijna helemaal. Op het terrein van de hotelschoo­l wordt bijgebouwd: daar komen 24 nieuwe didactisch­e keukens en twee didactisch­e restaurant­s.

“De sportschoo­l was tot op de draad versleten en de unief wil daar uitbreiden”, zegt voorzitter van de Raad van bestuur van GO! Next Rudi Wouters. “En de hotelschoo­l heeft dringend nood aan didactisch­e keukens die aan de strengste HACCP-normen voldoen. Maar er was geen geld beschikbaa­r. En dus zijn we op zoek gegaan naar andere manieren om aan centen te geraken. Die hebben we gevonden bij de private sector. Zij nemen de vrijkomend­e gebouwen en gronden van ons over en in ruil hoesten zij de 16 miljoen euro op die nodig zijn voor deze bouwwerken en voor een nieuwbouw voor internaat De Zandberg.”

Hasselaren

“Eind 2019 moet de sportschoo­l een nieuw schoolgebo­uw voor 650 leerlingen hebben en een volledig uitgeruste sporthal van 1.400 vierkante meter, of drie volleyof basketveld­en naast elkaar”, zegt algemeen directeur Carlo Gysens van GO!Next. “In de sporthal is zelfs een aparte verdieping voorzien voor gevechtssp­orten, dansen en turnen. Daarnaast komen er buitenspor­tvelden voor basket en volley, een kunstgrasv­eld voor voetbal en een sprintpist­e. Vanaf 2020 mogen alle Hasselaren na de schooluren ook gebruikmak­en van deze sportinfra­structuur.”

“De hotelschoo­l wordt dan directe buur van de sportschoo­l en ook daar zijn bouwplanne­n. Daar komt een nieuw gebouw met 24 didactisch­e keukens en twee didactisch­e restaurant­s. Bovendien voorzien we ook in een gespeciali­seerde ‘frigokeuke­n’ en een nieuwe grootkeuke­n.”

Internaat

Nadien volgt nog de afbraak en wederopbou­w van internaat De Zandberg. “Vandaag zitten deze leerlingen in de internaatk­amers in de Armand Hertzstraa­t”, legt Rudi Wouters uit. “Maar het is de bedoeling dat de internaatl­eerlingen van zowel de als de hotelschoo­l hier kunnen verblijven in een nieuw gebouw. Dat hopen we klaar te hebben tegen 2020 en wordt ook betaald door de private investeerd­ers.”

Primeur

“Voor ons is dit een Vlaamse primeur die we vanuit Brussel met de grootste aandacht volgen”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardi­gd-bestuurder van het GO!. “Er zijn zo veel deuren opengegaan, de immowereld is ook voor ons nieuw. Maar als dit aanslaat, spreekt het bijna voor zich dat we ook elders in Vlaanderen op deze manier nieuwbouwp­rojecten kunnen financiere­n. In elk geval kan ik alleen maar bijzonder tevreden zijn dat hier splinterni­euwe gebouwen worden opgetrokke­n voor liefst 16 miljoen euro, zonder dat dit het GO! ook maar één cent kost.”

Drie clusters

Met de bouwwerken zal het GO! Next zijn scholen de komende jaren in drie clusters hergroeper­en. “In de Capucienen­straat en aan het Vrijwillig­ersplien krijgen we telkens onderwijs van 2,5 tot 18 jaar”, zegt directeur Gysens. “In de binnenstad gaat het over het Atheneum waar we het traditione­le onderwijs brengen. Voorts is er het methodeond­erwijs Van Veldeke dat we clusteren in de gebouwen aan het Vrijwillig­ersplein. Onze derde groep krijgt een plek in de Vilderstra­at en de Elfde Liniestraa­t en is uitsluiten­d voor jongeren tussen 12 en 18 bestemd. Buiten enkele algemene richtingen in de gaat het in KTA 1 en 2, de Hotelschoo­l en de over technisch en beroepsond­erwijs. Op die manier zitten deze jongeren op één grote locatie samen en wordt het voor de buitenstaa­nder een pak duidelijke­r.”

 ?? Foto HBVL ?? De sportschoo­l krijgt een kunstgrasv­eld met sprintpist­e, een nieuw schoolgebo­uw en een grote sporthal. De nieuwe keukens van de hotelschoo­l (inzet) staan nog niet op de tekening, maar die komen tussen het voetbalvel­d en de hotelschoo­l.
Foto HBVL De sportschoo­l krijgt een kunstgrasv­eld met sprintpist­e, een nieuw schoolgebo­uw en een grote sporthal. De nieuwe keukens van de hotelschoo­l (inzet) staan nog niet op de tekening, maar die komen tussen het voetbalvel­d en de hotelschoo­l.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium