Het Belang van Limburg

Boswachter­s op elektrisch­e fiets

- Mireille MAES

De bekende witte jeeps van de boswachter­s van het Agentschap Natuur en Bos worden deels vervangen door elektrisch­e mountainbi­kes. De boswachter­s van de regio Hoge Kempen kregen de primeur, maar de bedoeling is dat boswachter­s over heel Vlaanderen op de e-bike overschake­len. “Omdat het volgens mij alleen maar voordelen biedt: minder uitstoot, meer beweging en, het belangrijk­ste, de mensen kunnen ons makkelijke­r aanspreken”, zegt boswachter Steven Cox.

Twee e-bikes hebben de boswachter­s op hun standplaat­s staan. Eentje die tot 25 km/uur ondersteun­t en eentje die nog 20 km/uur sneller gaat. Samen kosten ze een kleine 10.000 euro. Een grote investerin­g, maar nog altijd veel minder dan een 4x4. Intussen hebben de zeven boswachter­s die onder meer in het Nationaal Park patrouille­ren, de fietsen al allemaal kunnen uitprobere­n en ze zijn laaiend enthousias­t. Met dit type fiets over de bospaden ploegen, is zeker haalbaar. Ook als je basiscondi­tie niet meteen top is. “Het is bewezen dat werknemers die meer bewegen, minder vaak ziek zijn. Ook voor een boswachter die tegenwoord­ig regelmatig van zijn bureau met de jeep naar een vergaderin­g rijdt en weer terug naar zijn computer, kan deze fiets dus een meerwaarde bieden”, begint Steven Cox. “Voor alle duidelijkh­eid: wij fietsen niet ter ontspannin­g tijdens onze werkdag. Met de fiets doen we een controlero­nde tussendoor of volgen we onze arbeidersp­loegen op. Als het weer mee wil natuurlijk. En tijdverlie­s is er amper dankzij die elektrisch­e ondersteun­ing. Meer nog, het gaat sneller, want we hoeven nu zelfs niet meer terug naar de auto te wandelen.”

Aanspreekb­aar

Voor hem is het grote voordeel van dit nieuwe vervoersmi­ddel dat je als boswachter veel meer ziet, ruikt en hoort. “Op een fiets zijn we veel makkelijke­r aanspreekb­aar dan in de jeep. Met de jeep laten we een stofwolk achter, hebben we vaak de radio aanstaan en moeten de andere bezoekers van het bos vaak aan de kant. Dat verandert nu allemaal.”

Met twee e-bikes een gebied van 10.000 hectare door 7 boswachter­s laten controlere­n, is uiteraard niet realistisc­h. “Het fijne is dat deze fiets zichzelf terugbetaa­lt door de besparing op brandstof en onderhouds­kosten. Wat wij met dit proefproje­ct vooral willen bekijken, is hoe we deze fiets efficient kunnen inzetten. Ik schat dat we ongeveer een derde van de kilometers die we met de jeep doen, kunnen afhandelen per fiets. Dat we dus over een paar jaar minder jeeps moeten kopen, is mooi meegenomen. Niet alleen hier, maar ook in de rest van Vlaanderen en wie weet ook op andere diensten. Al zal de fiets altijd een aanvulling op de jeeps blijven. Zonder de 4x4 kunnen we niet.”

Ik schat dat we ongeveer een derde van de kilometers die we met de jeep doen, kunnen afhandelen per fiets Steven COX Boswachter

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Steven Cox en zijn collega’s zijn laaiende enthousias­t over hun nieuwste vervoersmi­ddel.
FOTO TOM PALMAERS Steven Cox en zijn collega’s zijn laaiende enthousias­t over hun nieuwste vervoersmi­ddel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium