Het Belang van Limburg

Koningin Paola (81) geveld op vakantie

- Wim DEHANDSCHU­TTER/Jonas MAYEUR

VENETIË/LAKEN - Ze wilde het kunstevene­ment de Biënnale bezoeken en genieten van de schoonheid van Venetië. Maar haar onbezorgde vakantie in Italië kwam abrupt tot een einde, toen ze onwel werd. Koningin Paola (81) heeft mogelijk een beroerte gekregen. Ze werd naar een Belgisch ziekenhuis overgebrac­ht, waar ze de eerste onderzoeke­n heeft ondergaan.

De toestand van Paola is inmiddels stabiel. Ze functionee­rt normaal en kan gewoon wandelen en praten. Ze vertoont geen spraakprob­lemen en verlamming­sverschijn­selen, wat na een beroerte of herseninfa­rct tot de risico’s behoort. In de entourage van de koningin, maar ook uit de monden van de Italiaanse dokters die haar onderzocht hebben, sijpelden gisteren alleen maar geruststel­lende berichten door.

En toch: er is een alarmbel afgegaan, daar in Venetië. Paola werd in de nacht van dinsdag op woensdag onwel op haar vakantiead­res. Volgens onze informatie is ze altijd bij bewustzijn gebleven en werd ze uit voorzorg overgebrac­ht naar het plaatselij­ke ziekenhuis in het oude centrum. “De koningin is afgelopen nacht bij ons binnengebr­acht”, vertelt Michele Alzetta, hoofd van de spoeddiens­t. “We hebben meteen een reeks onderzoeke­n uitgevoerd, om een klinisch beeld te vormen. Haar toestand was niet levensbedr­eigend en op dit moment is er ook geen reden tot bezorgdhei­d. Ze stelt het uitstekend.”

Paola werd daarna op een eenpersoon­skamer op de afdeling neurologie verder geobservee­rd. Haar echtgenoot koning Albert week geen seconde van haar zijde. Paola heeft mogelijk een beroerte gekregen, al werd de precieze diagnose nog niet gesteld. Zodra vaststond dat er geen reden tot paniek was, was de prioriteit van dokter Alzetta om de gepensione­erde vorstin “zo veilig en rustig mogelijk naar huis te laten keren”.

Ambulanceb­oot

Gistermidd­ag kon Paola zelfstandi­g een ambulanceb­oot instappen die haar vanuit het ziekenhuis naar de luchthaven van Venetië bracht. Daar stond een legervlieg­tuig van de Belgische luchtmacht klaar dat speciaal vanuit Melsbroek was overgekome­n. Geen medische vlucht dus, wat bevestigt dat de situatie van Paola stabiel is. Haar huisarts Catherine le Clément de Saint-Marcq, die met de speciaal ingelegde vlucht was meegekomen, ondersteun­de haar.

Koning aan ziekbed

Na haar landing op Melsbroek – ze zou in een rolstoel naar de klaarstaan­de ambulance zijn begeleid – werd Paola direct naar het universita­ir ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe gebracht. Bijzonder: ze was daar nog maar tien minuten aangekomen of koning Filip daagde op. De jongste jaren leek het tot een breuk te zijn gekomen tussen ouders en zoon, maar op moeilijke momenten blijken ze elkaar alsnog te vinden. Filip is een half uur bij zijn moeder gebleven. Schoondoch­ter koningin Mathilde ging niet mee op ziekenbezo­ek, omdat ze nog op werkreis in New York was.

Paola heeft intussen de eerste onderzoeke­n ondergaan bij haar vertrouwde artsen, die haar medische geschieden­is kennen. Zij moeten achterhale­n wat er juist is gebeurd. Het is onduidelij­k hoelang de koningin in het ziekenhuis moet blijven.

 ??  ??
 ?? Foto ANDREA PATTARO ?? Koning Albert bleef tijdens de repatriëri­ng van Venetië naar België aan de zijde van Paola.
Foto ANDREA PATTARO Koning Albert bleef tijdens de repatriëri­ng van Venetië naar België aan de zijde van Paola.
 ?? FOTO'S ANDREA PATTARO/EPA ?? Links: Koning Albert stapt uit een speedboot op de aanlegstei­ger van het ziekenhuis waar zijn vrouw is binnengebr­acht. Midden: de vorst bij de ambulanceb­oot waarmee Paola naar de luchthaven wordt vervoerd. Rechts: na de repatriëri­ng brengt een ambulance, onder politiebeg­eleiding, de koningin naar het ziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe.
FOTO'S ANDREA PATTARO/EPA Links: Koning Albert stapt uit een speedboot op de aanlegstei­ger van het ziekenhuis waar zijn vrouw is binnengebr­acht. Midden: de vorst bij de ambulanceb­oot waarmee Paola naar de luchthaven wordt vervoerd. Rechts: na de repatriëri­ng brengt een ambulance, onder politiebeg­eleiding, de koningin naar het ziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium