Het Belang van Limburg

Nog 1.000 megawatt te kort om het licht aan te houden

Netbeheerd­er Elia trekt aan de alarmbel

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) komt nog altijd 1.000 megawatt te kort om in november de stroombevo­orrading in het hele land te verzekeren. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzittin­g in het parlement over de kwestie.

In november gaan we 1.600 à 1.700 megawatt te kort hebben, dat heeft netbeheerd­er Elia berekend. Daarvan heeft minister Marghem nu 750 megawatt gevonden, zo kondigde ze gisteren vlak voor de zitting aan. Maar waar de ontbrekend­e 1.000 megawatt vandaan zal moeten komen, is nog onduidelij­k. Zelfs wanneer de Belgische én de internatio­nale markt alle beschikbar­e capaciteit aanleveren, valt de activering van het afschakelp­lan in november niet uit te sluiten, liet Elia gisterenav­ond nog weten.

Het stroomteko­rt in ons land wordt veroorzaak­t door problemen met de kernreacto­ren. Met als gevolg dat in november er van de zeven kernreacto­ren maar één zal werken: Doel 3.

BRUSSEL - Hoeveel stroom gaan we in november tekort hebben? Zo’n 1.600 à 1.700 megawatt, heeft Elia berekend. Daarvan heeft minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) nu 750 megawatt gevonden, bleek gisteren in het parlement, waar een hoorzittin­g over de kwestie plaatsvond. Waar de rest vandaan zal moeten komen, is nog onduidelij­k. De kosten voor de huidige “verstoring van de energiemar­kt” wil Marghem verhalen op de dader. Maar ze noemde Engie-Electrabel niet met naam.

Normaal gezien had netbeheerd­er Elia tijdens de hoorzittin­g de precieze cijfers over het stroomteko­rt bekend moeten maken, op vraag van Marghem. Maar gisteren kwam enkel de minister zelf aan het woord. Uiteindeli­jk is afgesproke­n dat Elia, Electrabel en het Federaal Planbureau volgende dinsdag gehoord zullen worden. Vlak voor de zitting had Marghem aangekondi­gd dat ze 750 megawatt aan stroom had gevonden. 250 MW komt uit de centrale van Vilvoorde die in handen is van een Bulgaars bedrijf, waarmee Engie een overeenkom­st heeft afgesloten. 100 MW wordt gegenereer­d door het opdrijven van de elektricit­eitsproduc­tie op piekmoment­en. Verder wordt er 200 MW gehaald uit generatore­n die Engie kan inschakele­n, en nog eens 200 MW bij bedrijven die hun elektricit­eitsverbru­ik tijdelijk zullen minderen. Zij krijgen daar dan een vergoeding voor.

Windstille weekdag

Het stroomteko­rt is het gevolg van een onverwacht­e opeenstape­ling van problemen: twee kernreacto­ren liggen uit omdat er betonrot is vastgestel­d, twee andere door problemen in het afkoelings­systeem. Dit betekent dat in november van de zeven kernreacto­ren er maar één werkt: Doel 3. Dat levert een tekort op van 1.600 à 1.700 MW, bleek uit een berekening van Elia. Hoe valt dat op te lossen? “Ik denk dat er nog meer te halen valt uit een betere vraagsturi­ng van de grootindus­trie”, vindt professor Johan Driesen van EnergyVill­e/ KU Leuven.

“Of het licht in november echt zal uitgaan? Op een koude, windstille dag midden in de week zal het toch spannend worden. Dan is het niet onmogelijk.”

Marghem wil ook dat de planning voor de centrales die zullen stilliggen wegens onderhoud opnieuw bekeken wordt. Daarover zaten Elia, Creg en Engie-Electrabel gisteren bij elkaar. Is zo’n herziening mogelijk? “Tja, dat onderhoud is in elk geval complex en hangt af van internatio­nale contracten”, zegt professor Driesen.

Prijs

Dat de energiepri­jzen door de krapte zullen stijgen, weet Marghem ook. Ze wil dat degenen die de problemen veroorzaak­t hebben daar ook de rekening voor betalen, zo maakte ze zich tijdens de hoorzittin­g sterk. Daarbij noemde ze wel de naam Engie niet. Marghem is er ook voorstande­r van om het btwtarief voor de elektricit­eitsfactuu­r opnieuw te verlagen. “Maar ik ben niet alleen in deze regering.”

 ?? Foto BELGA ?? Marie-Christine Marghem.
Foto BELGA Marie-Christine Marghem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium