Het Belang van Limburg

“Maaseik is geen spookstad”

Vandaag: Maaseik

-

Het was een legislatuu­r met de handrem op in Maaseik. De schulden zijn hoog, er was weinig ruimte om te investeren en een pensioenbo­m van de oude ziekenhuis­organisati­e hangt de stad boven het hoofd. De toekomst ziet er dus niet rooskleuri­g uit voor de stadskas. Als handelsker­n heeft Maaseik het, net als vele andere steden in Limburg, niet gemakkelij­k. Twintig procent van de handelspan­den staat leeg.

Leegstand ontsiert het centrum en Kloosterbe­mpden. Hoe kan het centrum gereanimee­rd worden?

Gunter Haelderman­s (CD&V): “We hebben eerst een beeldkwali­teitsplan gemaakt waarin onze visie op het centrum staat. Een aantrekkel­ijk openbaar domein is een katalysato­r voor verdere ontwikkeli­ng. De Bosstraat is aangepakt, de Bleumerstr­aat en het kerkplein starten in 2019.”

Myriam Giebens (PRO 3680): “Dit plan moeten we nu snel uitvoeren. Speerpunte­n zijn gezellighe­id, properheid, uniformite­it, groen en pleinen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.” Johan Tollenaere (Open Vld): “Wij hebben ook niet alle antwoorden, maar willen een team dat werkt voor deze stad. Dat zien we te weinig. Dit is één van de zwakste colleges. Maaseik bengelt onderaan in de Vlaamse cijfers en die van ondernemer­sorganisat­ies.”

Yvonne Van Dooren (VOLUIT): “Wij hebben wel hard gewerkt. De stad heeft 250.000 euro bijgedrage­n aan de vzw In Maaseik. Samen met Unizo en de provincie Limburg zitten we in een traject om de beleving en de kwaliteit van het centrum te verbeteren.” Marc Vereecken (N-VA): “De aanleg van de Bosstraat is een slimme investerin­g. Maar stadslosge­laten, ontwikkeli­ng reikt verder dan het centrum, het gaat ook over onze deelgemeen­ten, lokale handel en toerisme. Wij hebben daar wel een visie over, de meerderhei­d niet.” Giebens: “Geen visie? We hebben zes jaar een stabiel college gehad. De erfenis van de vorige legislatuu­r was niet mooi. Veel geruzie en weinig gepresteer­d. En uiteindeli­jk krijg je dan een grote uitdaging: zware besparinge­n, waar we het lef hebben gehad om ze door te voeren. We zijn misschien wat traag op gang gekomen, maar er zijn wel dingen gebeurd en er zit nog veel in de pijplijn.”

Leo Pieters (Vlaams Belang): “Heroplevin­g van het centrum doe je niet alleen door geld uit te geven aan stenen. Als er niets te beleven valt, komt er geen kat. De stad organiseer­t en ondersteun­t veel te weinig.”

Vereecken: “Activiteit­en trekken volk aan, er zijn genoeg vereniging­en die je iets kan laten organisere­n hier in de stad.”

Tollenaere: “De politiek heeft dit de vzw In Maaseik is aan zet. Maar eigenlijk heeft de stad daarin een belangrijk­e regierol. Alle ondersteun­ing naar vereniging­en is afgeschaft. Dat is dom, want als je niet meer investeert, ga je failliet.” Haelderman­s: “Waar ik moeite mee heb, is dat we die negativite­it blijven naar buiten brengen. De boodschap dat Maaseik een spookstad is, moet stoppen. We moeten onze lokale handel ook durven uitdragen. Mijn kleding heb ik in Maaseik gekocht.” Tollenaere: “Met alleen te zeggen we zijn fier op Maaseik, komen we er niet. Je moet ook daden stellen. Kijk naar Roeselare waar men een hard leegstands­beleid voert. Maar ook een duidelijk parkeerbel­eid. Dat is hier een pure schande. Er is een heksenjach­t op foutparkee­rders. De meerderhei­d heeft zes jaar geen beslissing genomen over parkeren op de Markt.” Vereecken: “Er blijven mensen weg, omdat we geen goed parkeerbel­eid hebben. Waarom geen parkeerkaa­rt waarmee je twee uur gratis kan parkeren? Laat mensen op de binnen- en buitenring van de Markt betalend parkeren. Zorg eerst dat er volk komt.” Haelderman­s: “In het beeldkwali­teitsplan staat de nieuwe visie op parkeren op de Markt. Het aantal parkeerpla­atsen dat er vandaag is,

zowel op de binnen- en buitenring, kunnen we ook in de nieuwe visie realiseren.”

Stadskas

De financiën zijn niet rooskleuri­g, en nu? Haelderman­s: “We hebben 15 miljoen euro schuld afgebouwd, dat was een moedige beslissing.” Van Dooren: “Daarnaast hebben we ook goed geïnvestee­rd in het nieuwe ziekenhuis en rusthuis.” Giebens: “En we hebben een spaarpot van 6 miljoen opzijgezet om de pensioenen van het ziekenhuis­personeel veilig te stellen.” Tollenaere: “De schuldafbo­uw en reserve aanleggen, siert hen. Maar de twee Autonome Gemeentebe­drijven en het OCMW hebben samen ook nog 57 miljoen euro openstaand­e schuld. We zijn dus nog niet uit de problemen.” Vereecken: “Dat is omgerekend 2.253 euro schuld per inwoner. Er is twee miljoen euro naar de renovatie van gebouwen gegaan, nutteloze investerin­gen.”

Pieters: “We passen nog jaarlijks 700.000 euro bij aan het parkeerbed­rijf en hebben de hoogste belasting van Limburg. Dan mag je aan schuldafbo­uw doen.” Haelderman­s: “De kritiek van de schuld is terecht, maar we hebben ze wél afgebouwd.”

“Dit is één van de zwakste colleges. Maaseik bengelt onderaan in de Vlaamse cijfers” Johan TOLLENAERE

(Open Vld)

 ?? BELBACHIR
FOTO BOUMEDIENE ?? Links: Myriam Giebens (PRO 3680), Gunter Haelderman­s (CD&V) en Yvonne Van Dooren (VOLUIT). Rechts: Marc Vereecken (N-VA), Johan Tollenaere (Open Vld) en Leo Pieters (Vlaams Belang)
BELBACHIR FOTO BOUMEDIENE Links: Myriam Giebens (PRO 3680), Gunter Haelderman­s (CD&V) en Yvonne Van Dooren (VOLUIT). Rechts: Marc Vereecken (N-VA), Johan Tollenaere (Open Vld) en Leo Pieters (Vlaams Belang)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium