Het Belang van Limburg

“Vermiste” Limburgers gered in Zweden

-

Vier Vlamingen, onder wie Stijn Vantilt (47) en Marcel Eyckens (63) uit Lummen, waren zonder dat ze het wisten vermist in Zweden. Ze werden gered met heli’s.

LUMMEN - Grote paniek in Zweden nadat vier Vlaamse avonturier­s, onder wie twee Limburgers, in de bergen vermist waren geraakt. Een gigantisch­e reddingsop­eratie met helikopter­s werd ingezet. Gisterocht­end werden de Vlamingen gezond en wel teruggevon­den. “We hadden niet eens in de gaten dat er naar ons werd gezocht”, zegt Lummenaar Stijn Vantilt.

De selfie van de vier avonturier­s, poserend naast de helikopter die hen kwam ‘redden’, zegt genoeg. Stijn Vantilt (47) en Marcel Eyckens (63), twee buurmannen uit Lummen, en Jordi (32) en Yelka (28) Van Den Brande mankeren niets. “Alles is in orde”, liet Stijn onze redactie gisteravon­d weten.

De vier namen samen met zestien Belgen deel aan een race in de Zweedse wildernis waarbij ze zo snel mogelijk de beschaafde wereld moesten bereiken. “Puur avontuur, precies waarvoor we naar hier waren gekomen”, vertelt Stijn. Maar het slechte weer maakte de tocht pittiger dan verwacht. “Het was koud en het sneeuwde”, vertelt Yelka. “De eerste twee nachten hebben we in tenten geslapen, maar de derde nacht vonden we gelukkig een hutje om te overnachte­n.”

Helikopter­s

In die hut verloor het viertal hun gps-signaal, wat de Zonhovense reisorgani­sator Beyond Borders verontrust­te. Toen het gezelschap niet kwam opdagen aan het Rogenmeer, vlak bij de Noorse grens, werd alarm geslagen. De Zweedse autoriteit­en zetten een viertal helikopter­s en tientallen reddingswe­rkers in. “Zelf hadden wij niets in de gaten”, aldus Stijn. Na een deugddoend­e nachtrust zetten de vier hun wandeling gisterocht­end gewoon verder. “We zagen wel helikopter­s rondvliege­n, maar dachten dat er een ander team in nood was. Pas toen er een pal boven ons hoofd bleef cirkelen, zijn we blijven staan.”

De vier ‘vermisten’ werden tot hun eigen verbazing opgepikt en naar een warm appartemen­tje in de buurt gebracht. “De reddingsdi­ensten hebben hun werk gedaan, maar Marcel en ik wilden eigenlijk het liefst verder”, zegt Stijn. “We waren immers niet in nood.”

Na een rustdag wordt de race vandaag normaal gezien hervat. Wie moet opdraaien voor de reddingsko­sten is nog niet duidelijk. “Wij gaan ervan uit dat de verzekerin­g tussenkomt”, aldus Beyond Borders.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO BEYONDBORD­ERS ?? De vier avonturier­s, onder wie Marcel Eyckens (rechts) en Stijn Vantilt (tweede van links).
FOTO BEYONDBORD­ERS De vier avonturier­s, onder wie Marcel Eyckens (rechts) en Stijn Vantilt (tweede van links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium