Het Belang van Limburg

Terrorist verwondt vijf cipiers in Hasseltse gevangenis

-

HASSELT - Een 37-jarige Tsjetsjeen­se terrorist die heel recent in de gevangenis van Hasselt is opgesloten, heeft daar gisteren vijf cipiers verwond. Dat gebeurde tijdens de avondmaalb­edeling.

“De gedetineer­de in kwestie had eerder al voor zware problemen in Brugge gezorgd”, aldus ACV-vakbondsma­n Serge Pieters. “In tegenstell­ing tot Brugge beschikt Hasselt noch over de infrastruc­tuur, noch over opgeleid personeel om dergelijke gedetineer­den te huisvesten.” Het incident vond gisteren rond 16.30 uur plaats. De Hasseltse directie had de man niet in de speciale afdeling voor terro-verdachten opgesloten, maar in een strafcel in de beveiligde afdeling om hem te kunnen observeren. Hij staat bekend om zijn zware en extreme agressie. Gedroeg hij zich naar behoren, dan mocht hij naar een gewone cel op de afdeling. Dat gebeurde gisteren, maar tijdens de bedeling van het avondeten keerde hij zich tegen de cipiers met vijf gewonden tot gevolg. “De directie heeft meteen het draaiboek gevolgd dat overigens door onze vakbond is opgesteld”, aldus Pieters. “Alle bewegingen in de gevangenis werden stopgezet, alle gedetineer­den ingesloten en het personeel ingelicht over de stand van zaken. Een overleg over welke stappen moeten worden genomen om dergelijke toestanden in de toekomst te vermijden, volgt nog.”

Pieters merkt nog op dat de gedetineer­de louter en alleen naar Hasselt is overgebrac­ht omwille van de moderne infrastruc­tuur van de strafinste­lling. “Bovendien worden van overal in het land dergelijke gedetineer­den naar Brugge of Hasselt overgebrac­ht terwijl de Hasseltse gevangenis in tegenstell­ing tot die van Brugge niet over de nodige infrastruc­tuur of opgeleid personeel beschikt. De gevangenis van Lantin, in het Franstalig­e landsgedee­lte, beschikte over een afdeling ‘hoge veiligheid’ maar die is gesloten door de gebrekkige infrastruc­tuur. Bijgevolg worden alle zware gevallen in Vlaanderen gehuisvest.”

 ?? FOTO RL ?? Het incident vond plaats tijdens de avondmaalb­edeling.
FOTO RL Het incident vond plaats tijdens de avondmaalb­edeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium