Het Belang van Limburg

Nieuwe dieselmoto­ren zijn een stuk properder

85 procent minder stikstofox­iden bij milieunorm Euro 6d Temp

- Guido CLOOSTERMA­NS

Nieuwe dieselmoto­ren die beantwoord­en aan de milieunorm Euro 6d Temp stoten gemiddeld 85 procent minder NOx of stikstofox­iden uit dan motoren die beantwoord­en aan Euro 5. Dat blijkt uit metingen van de Duitse automobili­stenclub ADAC. Uit de metingen, uitgevoerd bij 25 verschille­nde auto’s, blijkt bovendien dat de normen ook worden gerespecte­erd in het dagelijkse verkeer. “Het probleem is dat niemand dat nog wil horen, laat staat dat men het wil geloven”, zegt hoogleraar autotechni­ek Mark Pecqueur van de Thomas More-hogeschool.

STUTTGART - Moderne dieselmoto­ren die beantwoord­en aan de milieunorm Euro 6d Temp stoten in vergelijki­ng met Euro 5 en Euro 6b tot 85 procent minder stikstofox­iden of NOx uit. Dat blijkt uit metingen van de Duitse automobili­stenclub ADAC. “Maar niemand wil dat nog horen, laat staan dat iemand het wil geloven”, aldus Mark Pecqueur, hoogleraar autotechni­ek aan de Thomas More hogeschool.

Sinds het uitbreken van het Volkswagen­schandaal, waarbij met illegale software werd geprobeerd de uitstoot van NOx te verdoezele­n, is diesel een vies woord. De verkoop van dieselwage­ns daalt, in heel wat steden worden vervuilend­e dieselwage­ns geweerd. Maar de ene diesel is de andere niet, zo blijkt althans uit metingen van de ADAC.

Sinds 2003 onderwerpt de ADAC nieuwe automodell­en aan een verbruikse­n emissietes­t, waarbij onder meer de uitstoot van stikstofox­iden of NOx wordt gemeten. De Ecotest van ADAC is strenger dan de officiële meting en combineert de officiële meting die gebeurt op een proefstand met een test in het dagelijkse verkeer en een meting op de autosnelwe­g. Het resultaat is een emissiemet­ing die dichter bij de realiteit staat.

Euro 6d Temp

Oudere dieselmoto­ren scoorden tot dusver slecht op het vlak van NOx. In het dagelijkse verkeer stoten ze immers een veelvoud uit van wat werd gemeten tijdens de officiële test. Daar komt nu veranderin­g in. De ADAC testte recent 25 auto’s die beantwoord­en aan de milieunorm Euro 6d Temp. Uit de metingen blijkt dat de uitstoot van NOx van de nieuwe dieselmoto­ren gevoelig lager ligt dan bij dieselmoto­ren die nog beantwoord­en aan de milieunorm­en Euro 5 en Euro 6b. De nieuwe dieselmoto­ren stoten gemiddeld 85

minder NOx uit dan Euro 5-motoren en gemiddeld 76 procent minder NOx dan Euro 6bmotoren. Bovendien beantwoord­en ze niet alleen op de testbank aan de normen maar ook in de praktijk. Dat komt door de toevoeging van AdBleu, een product dat stikstofox­iden omzet in stikstof en water. Zoals de roetfilter komaf maakte met de uitstoot van fijn stof, maakt AdBlue nu komaf met de uitstoot van NOx. Hebben we de dieselmoto­r dan te vroeg afgeschrev­en? Daar lijkt het op. Hoogleraar autotechno­logie Mark Pecqueur van de Thomas More hogeschool is niet verrast door de meetresult­aten. “We weten allang dat het dankzij de Ad- Blue-technologi­e perfect mogelijk is om een propere dieselmoto­r te ontwikkele­n. Door de strengere normen komen die nu ook op de markt. Moderne dieselmoto­ren zijn zelfs properder dan benzinemot­oren. Probleem is dat niemand dat nog wil horen, laat staat dat het iemand wil geloven.”

Te laat

Of de nieuwe meetresult­aten de dieselmoto­r in ere herstellen, is nog de vraag. Milieuorga­nisatie Greenpeace is niet onder de indruk van de emissiemet­ingen. “De uitstoot van diesel kan aanzienlij­k verminderd worden”, aldus Joeri Thijs. “Maar als je het volledige spectrum van reëel rijgedrag in reprocent

brengt, stoten ook Euro 6d Temp-diesels nog veel ongezonde NOx en andere uitlaatgas­sen uit.” Volgens Thijs is dit hoe dan ook

“too little, too late”. Hij verwijst daarmee naar een recente studie van de ngo Transport & Environmen­t, waaruit blijkt dat er vandaag nog steeds 43 miljoen vervuilend­e dieselwage­ns rondrijden op Europese wegen. Alleen al in België gaat het over bijna 2 miljoen wagens. Een zware erfenis uit het verleden. Ook over de test van de ADAC is er volgens Joeri Thijs een en ander te zeggen. “De omstandigh­eden van de test zijn niet erg uitdagend en ook de emissies bij een koude motor worden niet gemeten. Hoe dan ook, dieselgate heeft het failliet van de verbrandin­gsmotor aangetoond. Het is nu aan de overheid om de industrie te dwingen om betaalbare emissievri­je voertuigen op de markt te brengen.”

Volgens Mark Pecqueur is het dan weer perfect mogelijk om een deel van die oude dieselmoto­ren aan te passen aan de huidige normen. “Natuurlijk kunnen we daar de consument niet voor laten opkening draaien. Dat is aan de overheid en de industrie, die er door jarenlang gelobby voor gezorgd heeft dat de reële emissies nooit goed werden gemeten.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium