Het Belang van Limburg

Belgische senioren bij gelukkigst­e van Europa

65-plusser voelt zich pas oud vanaf 80 en is digitaal en seksueel nog actief

- Koen SNOEKX

HASSELT - De Belgische 65-plusser is bij de gelukkigst­e van Europa. Ruim vier op de vijf senioren voelt zich goed in zijn vel. Dat blijkt uit een Europese enquête van Ipsos bij ruim 4.000 senioren in opdracht van zorggroep Senior Living Group. De gemiddelde senior voelt zich pas oud vanaf 80, wil zo lang mogelijk op zijn eigen benen staan en is volop actief op het internet maar ook nog in bed. Zo geeft 34 procent van de 65plussers aan nog seksuele betrekking­en te hebben. Opvallend: mannen voelen zich beduidend gelukkiger dan vrouwen.

81 procent voelt zich goed Ruim vier op de vijf 65-plussers (81 procent) voelt zich goed in zijn vel. De Belgische senior scoort daarmee een stuk beter dan zijn leeftijdsg­enoten uit Duitsland (75%), Italië (73%) en Frankrijk (69%). Beduidend meer mannelijke dan vrouwelijk­e senioren voelen zich goed (80% tegenover 71%). “Dat is wellicht een gevolg van het klassieke rollenpatr­oon binnen deze generatie, waarbij de man zijn hele leven gewerkt heeft en zich na zijn pensioen graag laat bedienen door zijn vrouw. Die ondergesch­ikte rol heeft wellicht invloed op het geluksgevo­el”, zegt geriater Stefan Wynants van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Senioren geven ook aan dat ze zich pas oud voelen eens ze de leeftijd van 79 jaar gepasseerd zijn. “Vanaf tachtig jaar beginnen meestal de lichamelij­ke gebreken”, zegt Wynants. “Senioren verliezen spiervolum­e, hebben een verminderd evenwicht en gaan ziektes minder snel overwinnen. Ze zijn daardoor meer afhankelij­k, wat hen het gevoel geeft oud te zijn.”

Senior wil onafhankel­ijk zijn

Naast een goede gezondheid willen senioren vooral op hun eigen benen blijven staan. Zo vinden 65plussers het belangrijk om zo lang mogelijk zelfstandi­g te wonen (51%), voldoende geld te hebben (31%) en zich op eigen houtje te kunnen verplaatse­n (29%). 80 procent van de Belgische senioren geeft aan dat ze zich nog nuttig voelen, 90 procent wil zelfs nog een actieve rol spelen in de maatschapp­ij. Opmerkelij­k: 40 procent van de senioren is akkoord dat ze een rijverbod kunnen krijgen als

niet zouden slagen voor een rijexamen op de weg. “In het Jessa ziekenhuis werken we sinds een aantal jaren met een simulator om senioren te testen op hun rijvaardig­heid”, zegt Wynants. “Meestal sturen de kinderen aan op zo’n test, al blijkt dan dat ouderen vaak toch nog in staat zijn om te rijden.”

34 procent heeft nog seks

De Belgische senior is nog volop actief tussen de lakens. 34 procent van de 65-plussers geeft aan nog seksuele betrekking­en te hebben. Voor de leeftijdsg­roep 65-69 jaar is dat 46 procent, voor de groep 70-74 jaar 36 procent en tussen 75 en 79 jaar is nog een kwart (25%) seksueel actief. Opmerkelij­k: 80plussers kennen blijkbaar een seksuele heroplevin­g want van deze groep duikt nog 29 procent tussen de lakens. Bijna de helft van de senioren (44%) geeft aan nog wel eens vlinders in de buik te voelen. Een kwart (25%) waagt zich nog aan de kunst van het verleiden. “Seksualite­it zit bij senioren, en zeker bij de tachtigers, toch nog wel in de taboesfeer”, zegt Wyze nants. “Al merken we op onze dienst Geriatrie dat ook de tachtigers zeker nog met seksualite­it bezig zijn. Een tijdje geleden is er hier bijvoorbee­ld nog een koppel van twee tachtigers ontstaan.”

92 procent zit op internet

Senioren zijn digitaal meer dan behoorlijk met hun tijd mee. 92 procent van de Belgische 65-plussers gebruikt minimaal eenmaal per maand het internet om mails te versturen. 62 procent gebruikt sociale media, 29 procent zit nooit op Facebook, Twitter of Instagram. Eén op de drie senioren (33%) gaat op het internet op zoek naar informatie over hun gezondheid, 35 procent gebruikt het internet om online aankopen te doen. Amper 6 procent van de senioren bezoekt datingsite­s. Ook als senioren in een rusthuis belanden, willen ze digitaal actief blijven. Iets meer dan de helft van de senioren (52%) vindt het belangrijk om in een rusthuis een internetve­rbinding op de kamer te hebben.

Helft ziet rusthuis niet zitten

Niet eens de helft (48%) van de senioren denkt dat het mogelijk is om zich gelukkig te voelen in een rusthuis. Eens ze in een woonzorgce­ntrum zitten, vinden senioren het vooral belangrijk om familie en vrienden te ontvangen (73%), om zelf te mogen kiezen wanneer ze buiten het rusthuis gaan (66%), om zelf hun kleren te kunnen uitkiezen (64%) en zich op te frissen wanneer ze dat zelf willen (53%). “Op onze dienst Geriatrie stimuleren we senioren om zo lang mogelijk zelfstandi­g thuis te wonen, omdat ze zich daar het gelukkigst voelen”, zegt Wynants. “Al merken we wel dat mensen op latere leeftijd, vanaf 80 jaar, veel minder problemen hebben met een verhuis naar een rusthuis. Ze zijn gerust dat ze de juiste zorgen krijgen en het haalt hen ook soms uit hun eenzaamhei­d.”

11 procent van de senioren gaf in de enquête aan dat ze zich minstens één dag op twee eenzaam voelen.

 ??  ??
 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ??
FOTO KATRIJN VAN GIEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium