Het Belang van Limburg

“Negen van de tien keer is zo’n faillissem­ent een lege doos”

Curatoren klagen te soepele regels rond faillissem­enten aan Hoe weet ik of een firma betrouwbaa­r is?

- Mark VAN LUYK

HASSELT - “50 tot 70 procent van de faillissem­enten zijn tegenwoord­ig frauduleus van opzet”, zei curator Geert Vandendrie­ssche gisteravon­d in het reportagem­agazine ‘Pano’. Een trend die wordt bevestigd door een aantal curatoren die wij opbelden. “Het ondernemin­gsrecht wordt steeds soepeler, maar de keerzijde van de medaille is wel dat leverancie­rs en klanten daarvoor opdraaien als het misgaat.”

“Vroeger was het zo dat iemand die failliet ging daar zijn hele leven zwaar voor werd gestraft. Maar nu is de wetgeving wel zeer soepel geworden”, vindt een curator uit de Kempen. “De curator kan een strafklach­t neerleggen bij een vermoeden van fraude, maar dat heeft als nadeel dat het de burgerlijk­e procedure opschort en dat je als curator enkel een provisie kan vragen. Vaak blijft er niets over na een faillissem­ent en moet de Staat opdraaien voor ons ereloon (wat 1.000 euro bruto bedraagt, nvdr.). Steeds vaker is de maatschapp­elijke zetel van zo’n malafide bedrijf een postbusadr­es met een virtueel kantoor. Je vindt er niets meer.”

Handhaving

“Als je vroeger failliet ging, dan was een flink deel van de opbrengste­n die je daarna verdiende voor de schuldeise­rs”, zegt een Limburgse curator. “Als je nu failliet gaat, vallen de inkomsten na het faillissem­ent erbuiten. Als je fouten hebt gemaakt, kun je als bestuurder wel nog aansprakel­ijk gesteld worden voor de schulden van de vennootsch­ap, maar dat is louter een theoretisc­he mogelijkhe­id. In de praktijk is dat geen prioriteit voor de parketten en dus besteden de curatoren er ook niet veel aandacht aan. Er schort ook wat aan het handhaving­sbeleid. Frauduleuz­e faillissem­enten maken nochtans veel meer slachtoffe­rs dan andere misdrijven. Tegenwoord­ig tref je negen van de tien keer een lege doos aan.”

Slinger

“De verse start in het faillissem­ent is in se een uitstekend­e regel, maar kan misbruikt worden door iemand die bewust schulden wil maken om ze onbetaald achter te laten”, zegt Joeri Vananroye, professor ondernemin­gsrecht aan de KU Leuven. “De nadruk ligt nu erg op het stimuleren van ondernemer­schap en minder op het bestraffen van misbruiken. In het ontwerp van nieuw vennootsch­apsrecht wordt ook het minimum te storten kapitaal van 18.500 euro afgeschaft. Daarnaast zal ook de bestuurder­saansprake­lijkheid begrensd worden tot een maximumbed­rag. Schade daarboven blijft onvergoed. Die grens geldt niet bij fraude, maar dat is zeer moeilijk te bewijzen. De slinger wordt beter teruggebra­cht van beschermin­g van de ondernemer naar beschermin­g van derden, zonder van de gefailleer­de opnieuw een paria te maken.” Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat curatoren de rechtbank kunnen aansporen om een kwijtschel­ding na een faillissem­ent te weigeren. Ze krijgen nu ook een hoger ereloon als ze een aansprakel­ijkheidsvo­rdering instellen tegen ondernemer­s die hoorden te weten dat een faillissem­ent onvermijdb­aar was. Het parket gaat bij elk faillissem­ent na of er geen strafbare feiten zijn gebeurd. Bij het Limburgs parket zeggen ze dat er wel een duidelijk beleid is rond frauduleuz­e faillissem­enten. “Het is absoluut niet waar dat dit niet op onze agenda staat. We treden zelfs proactief op door malafide ondernemer­s een beroepsver­bod te geven”, luidt het.

➜ Check de Kruispuntb­ank van ondernemin­gen (KBO) voor de status van de firma.

➜ Check via het ondernemin­gsnummer of de firma op de lijst van www.checkinhou­dingsplich­t.be staat.

➜ U kunt ook op zoek gaan naar de jaarrekeni­ngen van de firma via de toepassing consult van de Nationale Bank. De jaarrekeni­ng geeft aan of een firma financieel gezond is.

➜ Ten slotte kunt u nuttige informatie verzamelen via de online zoekfuncti­e van het Belgisch Staatsblad. Een firma die vaak van naam of adres verandert, kunt u best even verder onderzoeke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium