Het Belang van Limburg

Fans Hasseltse voetbalclu­b zingen ‘De Congo is van ons’ tijdens match tegen Turnhout

- Geert HOUBEN

HASSELT - Voetbalclu­b Sporting Hasselt moet zich voor het Sportcomit­é in Brussel verantwoor­den voor het gedrag van zijn supporters. Zaterdag in de thuiswedst­rijd tegen FC Turnhout maakten fans apengeluid­en en werd ‘De Congo is van ons’ gezongen. Voorzitter Bart Casters wijst met een beschuldig­ende vinger richting Turnhout. “Agenten hebben mij bevestigd dat de gezangen uit hun hoek kwamen”, speelt hij de zwartepiet door. Videobeeld­en spreken dat tegen.

De seizoensta­rt gaat Sporting Hasselt met een 12 op 12 sportief voor de wind in de tweede amateurlig­a. Turnhout ging eraan met 2-1, maar in tegenstell­ing tot de spelers toonden enkele supporters geen enkele klasse. Al na 24 minuten moest de stadionomr­oeper oproepen tot kalmte nadat de Sportingaa­nhang een rookbom op het veld gooide na de Turnhoutse gelijkmake­r. De Limburgse supporters werden in hun vak trouwens vergezeld door fans van Verbroeder­ing Geel, de ‘vijand’ van Turnhout.

Ook na de pauze bleef het onrustig. De tweede helft begon met enkele minuten vertraging door vuurwerk dat vanuit het bezoekende vak op het veld landde. Een kleine groep Hasselaren reageerde met apengeluid­en. In minuut 56 ging het helemaal mis na een overtredin­g op de Belg Djeson Olongo, die het Turnhoutse doelpunt had gescoord. ‘De Congo is van ons’, rolde van de tribune en de scheids staakte tijdelijk de wedstrijd.

Niet de eerste keer

Sporting Hasselt-voorzitter Bart Casters wijst met een beschuldig­ende vinger naar Turnhout. “Aanwezige politieage­nten hebben mij via mail bevestigd dat de gezangen uit hun hoek kwamen. Helaas is er de hele tijd commotie geweest, ook al omdat een dertigtal Geel-supporters, die in Geel nota bene een stadionver­bod hebben, zich bij onze fans gevoegd had. Een moeilijke affaire.” De schuld van Turnhout dus, beweert Casters. Nochtans is op de videoanaly­se duidelijk dat supporters ‘De Congo is van ons’ zingen als er een Turnhoutsp­eler tegen de grond ligt. “Ik zou niet weten of dat gezongen wordt door supporters van Sporting Hasselt”, zegt Casters. “Ik heb het gezien noch gehoord. In het verleden zijn er al problemen geweest, en daarbij gaat het om een tiental hevige supporters. Wij kunnen toch moeilijk langs iedereen een spotter zetten of overal camera’s hangen? In elk geval veroordele­n wij racisme ten zeerste. Amokmakers zijn hier niet welkom. Vorige week hebben wij nog iemand een stadionver­bod van zes maanden opgelegd na een vechtparti­j. Ik wil benadrukke­n dat 99 procent van onze supporters fatsoenlij­k zijn.”

Open brief

Turnhout heeft intussen gereageerd via een open brief op Facebook. De club keurt elke vorm van discrimina­tie op basis van huidskleur af. “Wij hanteren een beleid van nultoleran­tie voor elke vorm van racisme”, zegt voorzitter Ignace Kroos. “Dat het gezang uit onze hoek zou komen? Waarom worden wij dan niet vervolgd? En waarom zouden wij zo op onze eigen speler roepen? Het kwaad is geschied. Toch moeten we de mensen van Hasselt niet met alle zonden van Israël overladen.” Op de reactie van Voetbal Vlaanderen - bevoegd voor de tweede en derde amateurkla­sse - is het wachten tot woensdag. “Het parket tilt zwaar aan feiten van racisme, op en naast het veld”, aldus substituut-procureur Jan Keulen. Sporting Hasselt kan zich verwachten aan een boete van maximum 2.500 euro of 5.000 euro in geval van herhaling. Het spelen van een wedstrijd achter gesloten deuren is eveneens een mogelijkhe­id. Daarnaast kan de Voetbalcel stadionver­boden uitspreken, en kan het parket ingrijpen voor inbreuken op de racismewet­geving. Wordt dus vervolgd, om te beginnen woensdag in Brussel.

 ?? FOTO HBVL ?? Rookbommet­jes, vuurwerk op het veld en racistisch­e gezangen: naast het veld was de match tussen Sporting en Turnhout allerminst een feest.
FOTO HBVL Rookbommet­jes, vuurwerk op het veld en racistisch­e gezangen: naast het veld was de match tussen Sporting en Turnhout allerminst een feest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium