Het Belang van Limburg

Vrouw uit Dilsen-Stokkem vrijgespro­ken in terrorisme­proces

-

DILSEN-STOKKEM - De 47-jarige Madinat D. uit Dilsen-Stokkem is vrijgespro­ken door de correction­ele rechtbank in Gent. Samen met een andere Tsjetsjeen­se vrouw stond ze terecht omdat ze volgens het federaal parket eind 2014 naar Syrië wilde afreizen om zich daar aan te sluiten bij terreurgro­ep IS.

Beide vrouwen werden door de Turkse politie opgepakt aan de grens met Syrië. Ze werden er een tijdlang vastgehoud­en en daarna teruggestu­urd naar België. Er volgde een uitgebreid onderzoek in België, Duitsland, Noorwegen, Spanje en Turkije. Dat onderzoek leverde dan wel een aantal verdachte elementen op – waaronder telefonisc­he contacten met buitenland­se, veroordeel­de Syrië-strijdster­s – maar toch oordeelde de rechtbank dat de vrouwen moesten worden vrijgespro­ken.

Jan Keulen, de Hasseltse raadsman die Madinat D. bijstond in haar verdedigin­g, is tevreden. “De rechtbank heeft op basis van de feiten geoordeeld dat er minstens twijfel bestaat omtrent de werkelijke bedoelinge­n van mijn cliënte. De rechtbank is van oordeel dat het geenszins vaststaat dat zij van plan was om zich bij de strijd van IS te voegen. Ik mag hopen dat door deze uitspraak de naam van mijn cliënte wordt gezuiverd. Zij is heel tevreden dat ze dit verhaal uiteindeli­jk, na vier jaar onderzoek, kan afsluiten. Ook een grote som in beslag genomen geld moet aan haar worden teruggegev­en.”

Ik mag hopen dat de naam van mijn cliënte nu wordt gezuiverd. Zij is heel tevreden dat ze dit verhaal eindelijk kan afsluiten

Jan KEULEN

Beroep

Het federaal parket heeft inmiddels hoger beroep tegen het vonnis ingesteld. “Dat is het goed recht van het openbaar ministerie”, zegt Keulen. “De beslissing in dit terreurdos­sier is alleszins wel moedig in deze niet evidente tijdgeest, waarbij door sommige rechtbanke­n onvoldoend­e kritisch met politionee­l en gerechteli­jk onderzoek wordt omgesprong­en, en er te gemakkelij­k in het nadeel van verdachten wordt geïnterpre­teerd.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium