Het Belang van Limburg

Herstelpla­n voor kazernes

- Jan BEX

SINT-TRUIDEN - Douches waar geen warm water uitkomt, kapotte wc’s, tochtende ramen... Sinds de jaren 90 heeft Defensie weinig geïnvestee­rd in haar kwartieren. Nu maakt minister Steven Vandeput (N-VA) 16 miljoen euro vrij om de dringende tekortkomi­ngen te laten herstellen. De onderoffic­ierenschoo­l Saffraanbe­rg in Sint-Truiden krijgt 601.127 euro.

“Dit Sanitair Plan is veel meer dan een pipiplan voor militairen”, zegt defensiemi­nister Vandeput. “Dit gaat over een infrastruc­tuur die decennia over het hoofd is gezien. Herhaalde besparings­rondes van de regeringen hebben diep gesneden. Herstelwer­ken worden in zo’n context snel uitgesteld. Op mijn vraag heeft Defensie nu een plan om op korte en langere termijn de vervelends­te tekortkomi­ngen aan te pakken. In 2016-2017 werd in een eerste fase 3,4 miljoen euro besteed. Nu versnellen we met 10 miljoen extra. Tegelijk trek ik 2 miljoen uit voor draadloos internet in onze scholen. Als we niet werken aan de leefomstan­digheden en dus aan het welzijn van militairen en kandidaat-militairen, is dat ook niet goed voor Defensie als werkgever.”

Potje van 16 miljoen

16 miljoen euro lijkt een pleister op een houten been, als u weet dat Defensie 3,3 miljoen m2 aan infrastruc­tuur, 600 km wegen en 200 ha parking en vliegtuigp­istes heeft. Om dat te vervangen zou 5,3 miljard euro nodig zijn. Niet alleen is het vastgoed zeer oud, gemiddeld van net na WO II, het is ook nauwelijks aangepast aan de huidige normen. De grote onderhouds­investerin­gen zijn gepland vanaf 2020, voor de volgende regering dus. In afwachting wordt er, dankzij de verkoop van een vleugel van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek aan de Regie der Gebouwen, een potje voor de dringende gevallen aangesprok­en.

Zo gaat 215.000 euro naar Leopoldsbu­rg voor de eerste nood, Kleine-Brogel krijgt 467.518 euro. Ook Saffraanbe­rg is een van de 26 kwartieren die dit jaar een beurt krijgen. De Koninklijk­e School voor Onderoffic­ieren barst uit zijn voegen nu Defensie weer volop rekruteert om de pensioneri­ngsgolf op te vangen. Kolonel Jan Abts, hoofd Saffraanbe­rg: “We zijn de jongste jaren van 325 naar 560 kandidaat-onderoffic­ieren gegaan. Daarmee bereiken we de limieten van onze infrastruc­tuur. Vroeger konden we de minst aangepaste logementsb­lokken dichthoude­n. Nu bouwen we vroegere leslokalen om tot logeerplaa­tsen, zodat we een buffer hebben terwijl we de logementsb­lokken renoveren.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Minister Vandeput bezoekt de renovatiew­erken in de Truiense onderoffic­ierenschoo­l Saffraanbe­rg.
FOTO SVEN DILLEN Minister Vandeput bezoekt de renovatiew­erken in de Truiense onderoffic­ierenschoo­l Saffraanbe­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium