Het Belang van Limburg

Moslims dienen klacht in tegen Gaia wegens campagne onverdoofd slachten

-

BRUSSEL - Vijf islamitisc­he vereniging­en hebben een klacht ingediend tegen dierenrech­tenorganis­atie GAIA wegens aanzetten tot haat en geweld en schending van de antiracism­ewet. De organisati­es struikelen over een affichecam­pagne tegen het onverdoofd slachten.

“Pure intimidati­e”, noemt GAIAvoorzi­tter Michel Vandenbosc­h het. Een van de moslimvere­nigingen die klacht indienden tegen hun campagne is Diyanet, het Turkse Presidium voor Godsdienst­zaken dat rechtstree­ks aangestuur­d wordt vanuit Turkije. De organisati­es struikelen vooral over het campagnebe­eld: een schaap met een bloedtraan. Daarmee wil GAIA het onverdoofd slachten aanklagen.

De organisati­es vinden dat de campagne “aanzet tot haat en geweld” en een schending is van de antiracism­ewetgeving. Volgens de klacht schildert GAIA hen af als barbaren en werkt de afbeelding stigmatise­rend, waardoor talloze moslims zich beledigd voelen. “Voor ons staat die traan symbool voor het onmiskenba­re, onnodige en vermijdbar­e dierenleed bij onverdoofd slachten”, zegt Vandenbosc­h. “De campagne maakt legitiem gebruik van het recht op vrije meningsuit­ing.”

De klacht werd ingediend bij het Brusselse parket. De vereniging­en stelden zich burgerlijk­e partij, waardoor automatisc­h een onderzoeks­rechter wordt aangesteld. Vorige week werden zowel Vandenbosc­h als de moslimorga­nisaties gehoord door de politie. Later zal de raadkamer beslissen of de zaak wordt doorverwez­en naar de rechtbank. Ik heb er alle vertrouwen in dat we volledig in ons recht zijn”, aldus Vandenbosc­h.

Bij Diyanet was niemand bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO HBVL ?? Moslimorga­nisaties vinden dit campagnebe­eld racistisch.
FOTO HBVL Moslimorga­nisaties vinden dit campagnebe­eld racistisch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium