Het Belang van Limburg

“Wij kunnen vijf dagen zonder zon of stroom”

Stefan uit Ham kan zijn huishouden laten draaien op batterijen, stroom of niet

- Gunter WILLEKENS

HAM - Als het stroomteko­rt in november echt nijpend wordt, dan treedt als allerlaats­te redmiddel het afschakelp­lan in werking. In het hele land worden dan bepaalde regio’s van het stroomnet afgeschake­ld. Grote bedrijven en instelling­en zijn op zo’n drastische maatregel voorbereid. Maar gezinnen mogen zich zorgen maken over de verwarming en het eten in de diepvries. Behalve Stefan Dekelver uit Ham. “Ik doe al zes jaar een beroep op batterijen.”

De opslag van stroom is een belangrijk­e schakel in het energiemod­el van de toekomst. Daarom opende de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM enkele maanden geleden in Dilsen-Stokkem het grootste batterijpa­rk van het land, met 140 batterijen die sa- men 18 megawatt kunnen opslaan. Kostprijs: 11 miljoen euro. In de bedrijfswe­reld groeit de vraag naar batterijen al jaren, en ook particulie­ren tonen alsmaar meer belangstel­ling. “Zeker met het dreigende energietek­ort zien we meer interesse ”, klinkt het bij de Bilzense start-up We Are Smart, gespeciali­seerd in batterijsy­stemen gecombinee­rd met zonne-energie. Bij technologi­ebedrijf Verisol in Lummen, gespeciali­seerd in groene energie, beaamt men dit. “Maar de mensen deinzen wel vaak terug als ze de prijs horen. De overheid zou er goed aan doen om de installati­e van batterijen aan te moedigen. Nu maakt ze mensen bang, in plaats van te denken aan een goed plan.”

Onafhankel­ijk

Stefan Dekelver uit Ham runt zijn huishouden al sinds 2012 met de hulp van batterijen. “Ik werk in het Studiecent­rum voor Kernenergi­e, vandaar”, lacht hij. “Ik deed het ook omdat ik geloof in groene energie. Zo legde ik twintig jaar geleden al als een van de eersten zonnepanel­en.” Dekelver startte een eigen bedrijfje, Steca, gespeciali­seerd in zonneenerg­ie en batterijop­slag. “Met mijn batterijen kan ik alles in mijn woning tot vijf dagen lang laten draaien, onafhankel­ijk van het stroomnet of de opbrengst uit zonnepanel­en. Je kan ook kiezen voor een hybride systeem, met een kleinere batterij waarop slechts een gedeelte van je woning draait: de koelkast, de pc, de verwarming. De zware verbruiker­s, zoals de wasmachine, kan je dan op het net laten draaien. De kostprijs daarvan schommelt rond de 4.000 euro voor een systeem met 25 kilowatt, waarmee een gezin minstens twee dagen zonder stroom kan.” Dekelver kreeg deze week al enkele klanten op bezoek die het batterijsy­steem willen installere­n. De vraag naar generatore­n, zo blijkt uit een rondvraag van onze redactie, bleef vooralsnog stabiel.

Met mijn batterijen kan ik alles in mijn woning tot vijf dagen lang laten draaien, onafhankel­ijk van het stroomnet of de opbrengst uit zonnepanel­en

Stefan DEKELVER uit Ham

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Stefan Dekelver uit Ham installeer­de twintig jaar geleden al zonnepanel­en. Sinds zes jaar doet hij een beroep op een batterijsy­steem. “Sindsdien ben ik niet meer afhankelij­k van de stroomvoor­ziening.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Stefan Dekelver uit Ham installeer­de twintig jaar geleden al zonnepanel­en. Sinds zes jaar doet hij een beroep op een batterijsy­steem. “Sindsdien ben ik niet meer afhankelij­k van de stroomvoor­ziening.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium