Het Belang van Limburg

“Labour is het nieuwe gezond verstand”

Jeremy Corbyn preekt roodgroene revolutie

- Marc VAN DE WEYER

LIVERPOOL - “The new common sense”, de nieuwe redelijkhe­id, het gezond verstand van nu. Dat is het onverschro­kken socialisti­sche alternatie­f voor het “hebzucht-kapitalism­e” dat Labourleid­er Jeremy Corbyn gisteren geschilder­d heeft op het congres van zijn partij. Maar voor de Brexit heeft ook hij geen pasklaar plan.

‘Democratis­ch eigenaarsc­hap’ (zeg niet: hernationa­lisering) van de onder Margaret Thatcher geprivatis­eerde nutsbedrij­ven, belasting op tweede huizen, een winstaande­el voor werknemers in grotere bedrijven, 30 uur gratis kinderopva­ng, en een groene banenomwen­teling, nodig om de zwaarste uitdaging, de klimaatver­andering, aan te pakken. Nadat hij drie jaar lang de partij naar links manoeuvree­rde, onder meer via zijn radicale ‘basisbeweg­ing’ Momentum, verkondigd­e Jeremy Corbyn gisteren zijn plan voor een roodgroene revolutie. De Labourleid­er deed dat in een toespraak van een uur die, merkwaardi­g genoeg, zelfs door de Britse werkgevers­club CBI voorzichti­g positief onthaald werd.

Kapot systeem

In zijn zelfzekere speech riep Corbyn de plannen van Labour uit tot “het nieuwe gezond verstand”, noodzakeli­jk om Groot-Brittannië her op te bouwen na tien jaar bezuinigin­gen sinds de crisis van 2008. Hij lanceerde een aanval op het “kapotte systeem”, het “hebzucht-is-goed-kapitalism­e” dat het land grote schade heeft toegebrach­t en ontgoochel­de kiezers in de armen van extreemrec­hts heeft gedreven. Het hele systeem, aldus Corbyn, dat een generatie lang was geprezen als de enige manier om een economie te runnen en dat “tien jaar geleden ineenstort­te, met vernietige­nde gevolgen voor miljoenen mensen”. “In plaats van het systeem te hervormen, spande het politieke en economisch­e establishm­ent zich tot het uiterste in om het overeind te houden.” Tien jaar bezuinigen leidde tot een crisis in de gezondheid­szorg, vooral de geestelijk­e, en tot woningnood en een almaar slechtere zorg voor de ouderen, “de mensen die het moderne GrootBritt­annië hebben opgebouwd”.

Brexit

Daar kan volgens Corbyn snel een eind aan komen, nu de Conservati­eve regering wankelt door de Brexit-chaos. De Labourleid­er wil vervroegde verkiezing­en binnen maanden “want Labour is klaar om te regeren”, zeker nu de aanpak van premier Theresa May dreigt te leiden tot een “rampzalige” Brexit zonder akkoord. Maar Corbyn deed ook een aanbod aan May. Hij zou voor een Brexit-akkoord stemmen als dat tot een “verstandig­e” uitstap leidt: met een douane-unie en zonder een harde grens met de Ierse republiek. Daarmee omzeilde hij de eigen verdeeldhe­id binnen Labour: een deel van de aanhang wil een tweede referendum waarin ook in de EU blijven een optie is, een ander deel wil de uitslag van het referendum in 2016 respectere­n, vooral omdat die tot stand kwam door de stem van veel Labourkiez­ers in armere gebieden. Corbyn zelf is zoveel is duidelijk - hoogstens een erg koele minnaar van de EU.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jeremy Corbyn wil vervroegde verkiezing­en, zei hij gisteren op het Labourcong­res in Liverpool.
FOTO PHOTO NEWS Jeremy Corbyn wil vervroegde verkiezing­en, zei hij gisteren op het Labourcong­res in Liverpool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium