Het Belang van Limburg

“Sloop kolenwasse­rij is doordachte beslissing”

-

HASSELT - Begin maart keurde het provincieb­estuur de sloopvergu­nning voor Kolenwasse­rij I op de site be-Mine in Beringen goed. De beslissing was allerminst lichtzinni­g en werd genomen op basis van onderstaan­de overweging­en.

1. De sloop van de Kolenwasse­rij werd overeengek­omen in het Strategisc­h Actieplan in het Kwadraat (SALK). Dit plan werd in 2013 bekrachtig­d door de voltallige Vlaamse Regering, inclusief de minister van Erfgoed.

2. In een volgend driepartij­enoverleg tussen de Vlaamse dienst Erfgoed, be-Mine en de stad Beringen werd het engagement tot sloop van Kolenwasse­rij I nogmaals herbevesti­gd.

3. De erfgoedwaa­rde werd door het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed vastgestel­d. Het advies was positief voor de sloopvergu­nning. Het agentschap stelt duidelijk dat de sloop de industriee­l-archeologi­sche waarde van het kolenwasse­rijen zeverijcom­plex niet wezenlijk aantast. 4. De loutere conserveri­ng en stabiliser­ing van het complex kan al snel geraamd worden op meerdere miljoenen euro’s. In dit bedrag zit een werkelijke renovatie nog niet inbegrepen. Het gaat dus geenszins over een beperkte investerin­g. Dit geld kan nu geïnvestee­rd worden in het behoud en de opwaarderi­ng van de reële erfgoedzon­es op de site, in functie van ons collectief geheugen.

Dat dhr. Ivo Thijs, als ex-schepen van Erfgoed, op deze pagina vorige week stelde dat het provincieb­estuur gelijktijd­ig koud en warm blaast m.b.t erfgoed, is niet correct. Iemand die erfgoed werkelijk een warm hart toedraagt, weet dat de Provincie Limburg recent nog, samen met de partners, maar liefst 22 miljoen euro (!) investeerd­e in het belevingsc­entrum Be-MINE PIT.

Met betrekking tot de rol van het provincieb­estuur kies ik resoluut voor een sterk Limburg. Een provincie die dicht bij de mensen staat: Brussel is vaak te ver, Vlaanderen te groot. Ik kies ook voor continuïte­it in beleid. Wanneer de belangrijk­ste adviezen in dergelijk dossier positief zijn, moet een gedragen plan uitgevoerd kunnen worden, anders geraken we geen stap vooruit.

Mocht elk bestuursni­veau in dit land dezelfde continuïte­it hanteren, dan waren al tal van belangrijk­e Limburgse dossiers opgelost.

Inge Moors, Gedeputeer­de provincie Limburg

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De kolenwasse­rij in Beringen.
FOTO RAYMOND LEMMENS De kolenwasse­rij in Beringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium