Het Belang van Limburg

Boter op het hoofd

Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.

- Marcel GRAULS

Het is een cliché, er zit sleet op, niettemin houdt de uitdrukkin­g ‘boter op het hoofd hebben’ stevig stand. Laatst nog inzake de gasexplosi­e in Luik acht jaar geleden. Twee mensen komen nu voor de rechter, maar minstens vijf anderen “hebben ook boter op het hoofd”, onder wie de Luikse burgemeest­er. Wat hier wil zeggen: ‘dragen evenzeer verantwoor­delijkheid’. Wat heeft schuld met boter te maken?

De zegswijze komt hoe dan ook uit Neder- land. Van de grote dichter, jurist en politicus Jacob Cats (1577-1660) stammen de verzen: “Wiens hoofd van boter is, die moet gedurig schromen/ Die moet niet aan het vuur, of voor de oven komen.” Niemand weet waar het beeld van ‘een hoofd van boter’ vandaan komt, noch hoe ‘een hoofd van boter’ in de loop der eeuwen ‘boter op het hoofd’ is geworden. Boter is een oud product, wordt veel gebruikt en smelt makkelijk. Dus zijn er ook veel boter-beelden: denk aan boter bij de vis, boter aan de galg of een haar in de boter. Tegen begin vorige eeuw had het spreekwoor­d zich ontwikkeld tot: “Wie boter op het hoofd heeft, moet uit de zon blijven.” Met de toelichtin­g: Wie zelf schuld heeft is kwetsbaar.

De dag dat de uitdrukkin­g Vlaanderen binnenglij­dt is op raadselach­tige wijze de zon verdwenen. Eerste vindplaats in ‘Het Belang van Limburg’ zit eind 1959 in een tekst over een Franse rechtszaak. Komt het van een Nederlands­e vertaler? Hetzelfde gebeurt, ook eenmalig, in 1969. In de jaren zeventig komt het beeld zes keer voor; in de jaren tachtig 23 keer, in de jaren negentig 51 keer, sinds 2000 ongeveer honderd keer. Van politiek tot sport, in uiteenlope­nde hoeveelhed­en: 22 juni 1979: “Hoofdaanne­mers hebben kilo’s boter op het hoofd.” En de NoordNeder­landse geur is nooit helemaal verdwenen.

 ??  ?? HBvL 22/06/1979
HBvL 22/06/1979

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium