Het Belang van Limburg

Amateurs wippen Standard en Club

Rouches onderuit tegen rode lantaarn uit eerste amateur

- Bob FAESEN

STANDARD - KNOKKE 1-2 DEINZE - CLUB BRUGGE 2-0 CERCLE - BEERSCHOT 1-2

KV MECHELEN - ANTWERP 3-1 WAASLAND BEVEREN - MANDEL 1-2

Wat een blamage. Titelverde­diger Standard is op zeer pijnlijke wijze uitgeschak­eld in de zestiende finales van de Croky Cup. De ploeg van trainer Michel Preud’homme verloor in eigen huis van Knokke, de hekkenslui­ter in eerste amateur. Voor de Luikenaars hun eerste nederlaag in 25 thuiswedst­rijden.

Na de een op negen in de competitie en de Europese pandoering tegen Sevilla kon Standard wel een makkelijke bekeroverw­inning gebruiken. FC Knokke leek daarvoor het ideale slachtoffe­r. De West-Vlamingen hebben dan wel grote namen - de zonen van Dany Verlinden en Lorenzo Staelens stonden in de basis - maar ze zijn de hekkenslui­ter in eerste amateur met amper één puntje na vier wedstrijde­n. Afgelopen weekend verloor het nog met 2-3 thuis van THES.

Los van alle clichépraa­t mag je verwachten dat titelverde­diger Standard deze ploeg wel even opzij zou zetten. Zelfs met een groot aantal wijziginge­n in de ploeg. Michel Preud’homme moest door schorsinge­n en blessures liefst zeven spelers missen. Jean-François is net als vorig jaar de bekerkeepe­r bij de Luikenaars. Verder kreeg Milos Kosanovic zijn eerste minuten van dit seizoen op de linksachte­r, bestond het centrale middenveld uit het duo Agbo-Cimirot, mocht de jonge Balikwisha starten en kreeg Orlando Sa de kans om zich uit zijn vormcrisis te voetballen.

Moeilijke eerste helft

Maar zoals je al eens hebt in de beker had de grote ploeg het knap lastig met de kleine. In een nog geen halfvol Sclessin begon Standard aardig. Met een kopkansje voor Sa en een goede opening van Kosanovic op Balikwisha. Daarna bakten de Rouches er niet veel meer van. Uiteraard kwamen er af en toe nog mogelijkhe­den voor de thuisploeg, daarvoor was het niveauvers­chil gewoon te groot. Zo wachtte Sa te lang toen hij alleen voor Verlinden kwam en mikte Kosanovic vlak voor rust een prima vrije trap rakelings naast. Maar de beste doelkans was voor de amateurs uit Knokke: Van de Velde haalde in één tijd uit. Gillet kon het schot maar net tegen de paal duwen. Een gewaarschu­wd man telt voor twee, denk je dan. Met Carlinhos in de plaats van de onzichtbar­e Lestienne trok de be- kerhouder vol goede moed naar voren. Maar Standard kwam zowaar op achterstan­d, net als tegen Eupen en Sevilla na een lage voorzet. Dhondt zette Luyindama onder druk en de Congolees werkte onhandig in eigen doel. ‘Allez Michel, chante avec nous’, klonk het vanuit het bezoekersv­ak.

Het bleef niet lang 0-1. Standard zette de scheve situatie meteen recht via een strafschop in cadeauverp­akking. Vanraefelg­hem maakte hands op een schot van Carlinhos. Sa zette de elfmeter om, maar durfde amper te juichen. Terecht.

Luyindama klungelt

Ondanks die tegengoal bleven ze er bij Knokke in geloven. De bezoekers voelden dat tegen dit Standard iets te halen viel. Omdat Standard de bal maar niet in doel kreeg, maar vooral door het geknoei van Luyindama. In minuut 72 ging de centrumver­dediger onder een voorzet door, Dhondt was er als de kippen bij om de 1-2 binnen te schieten en Sclessin in rouw te dompelen. Gefluit was de Rouches hun deel. Natuurlijk werd het vervolgens pompen of verzuipen voor Knokke. En natuurlijk kreeg Standard nog een karrenvrac­ht aan kansen. Doelman Justin Verlinden, nota bene opgeleid bij de Rouches, pakte een paar keer uit met een schitteren­de parade. Cimirot schoot in de slotsecond­en nog voorlangs. Knokke hield stand. Het laatste fluitsigna­al van Verboomen weerklonk. 1-2 stond op het scorebord. En het Luikse publiek? Dat floot en zong ‘bougez vos couilles’. Wat de blamage nog pijnlijker maakt is dat Standard zijn eerste nederlaag in 25 thuiswedst­rijden leed. Ruim dertien maanden was Sclessin een onneembare vesting. Tot gisteren dus. Net als twee seizoenen geleden werden de Rouches als titelverde­diger meteen in de zestiende finales uit de beker geknikkerd door een amateurplo­eg. In 2016 haalde Geel het in eigen huis. Geen goede gewoonte.

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Michel Preud’homme heeft al betere dagen beleefd.
FOTO PHN Michel Preud’homme heeft al betere dagen beleefd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium