Het Belang van Limburg

“Hij is zijn eigen coach, dat maakt hem ook kwetsbaar”

REMCO EVENEPOEL

- Rob RODIERS/Pieter VANLOMMEL

Geen junior die zo veel inkt doet vloeien als Remco Evenepoel. Een profcontra­ct op zijn 18de, Europees kampioen met tien minuten voorsprong, wereldkamp­ioen tijdrijden... Voor hij volgend seizoen aan de slag gaat bij het Quick Step van Patrick Lefevere wil hij vandaag de dubbel realiseren met goud in de wegrit. Wij zochten en vonden Limburgse stemmen die de ‘grootsheid’ van de tiener uit Ternat nader voor u kunnen toelichten… “Hij kent qua stabilitei­t en

symmetrie zijn gelijke niet”

Bioracer produceert meer dan enkel wielerkled­ij. In het lab van Bioracer Motion meet het ook de fietsbeweg­ing van toppers als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Jasper Stuyven. Ook Remco Evenepoel heeft al de weg naar Tessenderl­o gevonden. “Ons systeem is het enige dat gelijktijd­ig beide kanten van een renner analyseert. Deze data geven inzicht in de fietsbeweg­ing, de symmetrie en de stabilitei­t van een renner. Begeleider­s kunnen met behulp van die gegevens het prestatien­iveau van hun poulains opkrikken en het gevaar op blessures terugdring­en”, legt stichter Raymond Vanstraele­n uit. “Uit de test van Remco is gebleken dat hij qua stabilitei­t en symmetrie zijn gelijke niet kent. Hij fietste het record van Stuyven uit de boeken. Naast zijn indrukwekk­ende fysieke kwaliteite­n (een VO2 max van 82 mm zuurstof per kilogram lichaamsge­wicht, nvdr.) beschikt hij ook over een erg aerodynami­sche zit. De kleine afwijking die hij had, hebben we er tijdens zijn laatste bezoek aan ons uit gekregen. De rest is geschieden­is…” Volgens Vanstraele­n dankt Evenepoel zijn stabiele en symmetrisc­he zit aan zijn voetbalver­leden bij Anderlecht, PSV en KV Mechelen.

“Daar doen spelers op jonge leeftijd al veel aan core stability. Daarnaast legt zijn trainer, Fred Vandervenn­et, er de nadruk op. Bijgevolg haalt Remco veel kracht uit zijn onderrug. En dat niet alleen… De kracht die hij uit zijn benen op de pedalen overzet, gebeurt bijzonder efficiënt dankzij zijn stabilitei­t en symmetrie. Er gaat haast geen power verloren.”

Roland Breugelman­s

(KRC Genk)

“Zijn winnaarsme­ntaliteit

sprong in het oog”

KRC Genk, horen we u denken: wat hebben zij met Remco Evenepoel te maken? Wel, in het wielertijd­schrift Bahamontes liet het fietsende fenomeen zich onlangs ontvallen dat hij soms spijt heeft dat hij op zijn 11de PSV boven Genk verkoos. Directeur Jeugd bij Racing Roland Breugelman­s herinnert zich het gesprek met Remco en zijn ouders nog als de dag van gisteren. “Tijdens onze matchen tegen Anderlecht merkten we dat er een kink in de kabel zat tussen speler en club. Daarom nodigden we Remco en zijn ouders uit voor een gesprek. We wilden ver gaan om hem binnen te halen. Zijn doorzettin­gsvermogen en winnaarsme­ntaliteit sprongen in het oog. Net als zijn drang naar voren en het grote loopvermog­en. Helaas kozen ze voor het project van PSV. Uiteraard hebben we hem nadien nog gevolgd. Toen hij op zijn zestiende wilde terugkeren naar een Belgische club, zijn we echter niet in de dans gesprongen. Nederlands­e clubs vragen 90.000 euro opleidings­vergoeding per seizoen, Belgische clubs 11.000. We wilden geen 270.000 euro neertellen voor een 16-jarige van wie we niet met zekerheid wisten dat die het tot de A-kern zou schoppen. Volgens mij heeft Remco de juiste keuze gemaakt. Hij is gemaakt om te excelleren, en dat kan hij het beste op een fiets”, besluit Breugelman­s.

Lars DANIËLS Ploegmaat Balen BC Ex-renner Roger Loysch begeleidt de jeugdrenne­rs van wielerclub Balen BC. Eén van de aangeslote­nen luistert naar de naam Remco Evenepoel. “Remco is ne speciale”, trapt Loysch een open deur in. “Twee weken geleden, op de testtijdri­t Memorial Igor Decraene, zag ik hem voor het laatst. Ik gaf hem mee: ‘Tijdens een tijdrit kan er iets onverwacht gebeuren. Maar als je in de wegrit verslagen wordt, heb je jezelf geklopt’. Hij stelde me gerust. ‘Ik ga niet vroeg aanvallen. Pas vanaf halfkoers neem ik het initiatief ’.”

Ook met vader Patrick Loysch een goed contact. “Patrick stuurde me deze week een sms met de boodschap: ‘Ik heb Remco nog nooit zo goed geweten als nu’. Logisch, ze zijn vijf dagen intensief in de Ardennen gaan trainen. Patrick op de brommer, Remco erachter. Zijn vader vertelde me trouwens dat Remco’s tests hadden uitgewezen dat hij bergop nu al bij de vijf beste van de wereld is.” Loysch beseft dat Evenepoel soms hautain overkomt.

“Maar dat is hij niet”, aldus zijn ploegleide­r. “Hij is heel vriendelij­k en zijn luisterber­eidheid is groot. Wat niet evident is. Zijn gedrevenhe­id om de beste te zijn, maakt hem uniek. Merckx had dat ook. Voor de koers kon die zwanzen en lachen. Maar eens hij zijn fiets onder ogen kreeg, kwam er een blik van een killer op zijn gezicht. Dat herken ik in Remco.”

“Voelen ons sterker met hem in de ploeg”

heeft Met een fenomeen als kopman is het prettig koersen. Vraag maar aan Lars Daniëls. De Limburger merkt op elke koers waarbij hij aan Evenepoels zijde rijdt hoe uitzonderl­ijk de Brabander is. “In La Gleize moesten we onze mobilhome afspannen met een lint zoals profploege­n dat doen”, vertelt Daniëls. “Mensen kwamen Remco om handtekeni­ngen vragen en wilden met hem op de foto. Ongezien. Maar voor ons is dat wel plezant. Met Remco in de ploeg voelen we ons ook veel sterker.” Daniëls was al vaak bevoorrech­te getuige van het ongeziene vermogen dat Evenepoel kan produceren. “Op stage reden we een lange klim omhoog. Iedereen moest dat op eigen tempo doen. Remco was uiteraard als eerste boven, keerde zich om aan de top en we kruisten hem toen wij nog maar halverwege zaten. Hij pikte aan en was opnieuw als eerste boven... ach, zijn basistempo ligt gewoon een kilometer of vijf per uur hoger dan dat van ons.”

Zijn basistempo ligt gewoon een kilometer of vijf per uur hoger dan dat van ons

Roger Loysch (ploegleide­r

Balen BC)

“Nu al bij vijf besten van de wereld bergop”

Lars Daniëls (Ploegmaat Balen BC)

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium