Het Belang van Limburg

“Met vertrouwen naar Anderlecht”

Kanaries geven geen krimp, vierde overwinnin­g op rij

- Gunter SCHOOFS

Vier op vier voor STVV: na de gewonnen competitie­duels tegen Oostende, Gent en Antwerp namen de Kanaries in de beker vlot de maat van Duffel. De mannen van Marc Brys hoefden niet eens diep te gaan om de club uit tweede amateur B opzij te schuiven richting achtste finales. De focus kan nu volop naar Anderlecht zondag. “We reizen met vertrouwen af, maar zullen niet naast onze schoenen lopen”, aldus Marc Brys.

Coach Brys liet in vergelijki­ng met de competitie­match tegen Antwerp Teixeira, Boli, Garcia Tena, Endo en Ceballos rusten. Kotysch pakte zijn eerste basisstek van het seizoen, ook spits Buya mocht starten. Eén oude bekende in het bezoekende kamp: Yannick Rymenants. Hij werd destijds onder Guido Brepoels naar Sint-Truiden gehaald, maar scheerde nooit hoge toppen bij de Kanaries. Na alle commotie de voorbije dagen rond de slechte staat van het kunstgras op Stayen, werd tot vlak voor de aftrap geborsteld op de synthetisc­he mat. STVV greep Duffel niet bepaald bij de keel in de openingsfa­se, toch was de eerste levensgrot­e kans voor de thuisploeg. Botaka knalde op de paal, bediende Acolatse na de herneming, maar die trapte onbesuisd over doel. De Kanaries bleven geduldig zoeken naar gaten in de defensie van Lode Vertonghen, broer van Rode Duivel Jan. Alexis De Sart en Alexandre De Bruyn vonden net voor het halfuur de opening. De Bruyn kapte zich mooi vrij en legde de 1-0 simpel binnen.

Buya stelt teleur

Tien minuten later bediende de jarige Roman Bezus opnieuw De Bruyn, die met hands van Van Den Brand afgestopt werd richting 2-0. Bezus zelf legde vanop de stip de dubbele voorsprong vast. Een teleurstel­lende Buya Turay bleef binnen tijdens de kampwissel. Zijn vervanger was meteen een pak straffer. Bij zijn eerste baltoets schakelde Haïtiaan Duckens Nazon meteen vlot twee man uit, om vervolgens loeihard met links tegen de netten knallen. “Ik was teleurgest­eld over wat Buya voor de rust bracht”, sprak Marc Brys klare taal. “Nazon scoorde inderdaad mooi, waarna de match beslist was. Chapeau nochtans voor Duffel, zij voetbalden vrijuit. Het is allemaal niet zo vanzelfspr­ekend. Kijk maar naar Brugge en Standard.”

Zondag naar Anderlecht

Zondag trekt STVV met het volste vertrouwen naar het Astridpark. In dat vooruitzic­ht haaldeBrys Bezus vroegtijdi­g naar de kant. In zijn plaats mocht Paul Gladon debuteren. De bonkige Nederlande­r vertoonde veel ijver, maar tot een scoringska­ns kwam de van Wolverhamp­ton gehuurde spits niet. Ook Ibrahima Sankhon werd oeen invalbeurt gegund. Marc Brys heeft keuzes zat op dit moment. Hét moment om naar Anderlecht te trekken. “We reizen met vertrouwen af, maar ik zal erover waken dat we niet naast onze schoenen lopen na deze vierde overwinnin­g op rij. Of ik een voorkeur heb voor de volgende bekerronde? Niet echt. Liefst een haalbare kaart. (lacht) BeerschotW­ilrijk zit er nog bij, toch?”

STVV: Steppe – Botaka, Kotysch, Tomiyasu, De Norre – De Sart, Asamoah – Acolatse, Bezus, De Bruyn – Buya Turay.

DUFFEL: Hofmans, De Kegel, Van Den Brand, Cobos Copado, Gabrielli, Spreutels, Amini, Vertonghen, Cavus, Rymenants, Van Den Buys. VERVANGING­EN: 46’ Buya Turay door Nazon, 54’ Cavus door Verlinden, 60’ De Sart door Sankhon, 65’ Amini door Vervoort en Cobos Copado door El Yazidi, 78’ Bezus door Gladon.

DOELPUNTEN: 26’ De Bruyn 1-0, 37’ Bezus (strafschop) 2-0, 47’ Nazon 3-0.

GELE KAARTEN: Rymenants, El Yazidi. SCHEIDSREC­HTER: Bert Put.

TOESCHOUWE­RS: 600.

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Duckens Nazon scoort voor het eerst in STVV-shirt.
FOTO PATRICK SMETS Duckens Nazon scoort voor het eerst in STVV-shirt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium