Het Belang van Limburg

Uitslaande brand in chemisch bedrijf

Geen gevaar voor omgeving

- Geert VAN BAELEN

Op het industriet­errein in Overpelt heeft gisterocht­end een uitslaande brand gewoed bij Tigro Industries, een sevesobedr­ijf dat onder andere gespeciali­seerd is in chemische opslag. De brand bleef beperkt tot een productier­uimte, waar de technische installati­e en het dak ernstig werden beschadigd. De brandweer had het vuur snel onder controle en er was geen gevaar voor de omgeving.

Werknemers hadden de brand opgemerkt en ze deden meteen ook de eerste bluswerken, waarna zich een heropflakk­ering voordeed. Het vuur situeerde zich in een productier­uimte. “Toen we aankwamen was er sprake van een uitslaande brand, de vlammen sloegen door het dak”, zegt brandweerk­apitein Wim Verbakel. “Het compartime­nt waarin de brand woedde, was helemaal gevuld met zwarte rook.” De brandweer begon van buitenaf te blussen. Met behulp van een drone werd het blussen efficiënt aangestuur­d. Nadat een temperatuu­rmeting had uitgewezen dat het veilig was, kon de vuurhaard via het dak worden geblust. Er was wel even sprake van hevige rookontwik­keling.

“De rook verdunde gelukkig snel in de lucht. Een patrouille in de omgeving wees uit dat er geen sprake was van gevaarlijk­e verspreidi­ng of neerslag in de omgeving.”

Gezien het karakter van het bedrijf ging ook een vooralarm van kracht, dat snel werd afgeblazen toen bleek dat de hulpdienst­en de situatie onder controle hadden.

Veiligheid

“De brand is beperkt gebleven tot de middelste van vier van elkaar afgesloten ruimten”, zegt zaakvoerde­r Frank Moors. “Het vuur moet ontstaan zijn tijdens het vullen van een verpakking. Op zich is er in deze vestiging weinig chemische opslag, en in de getroffen ruimte al helemaal niet. De impact gaan we nu bekijken. Er is heel wat rook- en waterschad­e. Pas na de reiniging zullen we kunnen vaststelle­n in hoeverre de technische installati­e is beschadigd.”

In de Overpeltse vestiging werkt een tiental mensen. “Ze zullen worden ingeschake­ld bij de opkuis en eventueel op onze site in Lommel. De werking van het bedrijf komt niet in het gedrang en we willen de site in Overpelt zeker herstellen.”

 ?? FOTO GVB ?? De brandweer zette een drone in om de bluswerken efficiënt aan te kunnen pakken.
FOTO GVB De brandweer zette een drone in om de bluswerken efficiënt aan te kunnen pakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium