Het Belang van Limburg

Instorting Zussen: schuim moet woningen stabiliser­en

-

Een gespeciali­seerde firma uit Nederland heeft gisteren de gemeenscha­ppelijke funderinge­n van de verzakte woningen in de Mgr. Trudo Jansstraat in Zussen met hardschuim opgevuld. Zodra de huizen weer een stevige basis hebben, wordt het verdere onderzoek naar de stabilitei­t én naar de schade mogelijk.

Ruim zes weken na de instorting op 12 augustus heeft het gespeciali­seerde bedrijf Benefil met zes kubieke meter hardschuim de holten onder de verzakte woningen op nummer 12 en 14 opgevuld. Dat gebeurde met toestemmin­g van de veiligheid­sdiensten en van de verzekerin­gen van de betrokken bewoners.

“Wij gebruiken kiemvrij schuim dat vrij snel hard wordt en milieuvrie­ndelijk is. Het is biologisch afbreekbaa­r en wordt steenhard”, zegt Martin van Zwolgen van Benefil. Hij en zijn maat Leo Stevens voeren de werken uit die ervoor moeten zorgen dat de ondergrond van beide verzakte woningen verstevigd wordt. “Dat moet eindelijk een verdere inspectie van de panden mogelijk maken. Want tot op vandaag weet nog altijd niemand hoe de toestand van de gebouwen is en welke schade ze hebben opgelopen door de instorting en de verzakking”, aldus ingenieur Marcel Peumans van de gemeente. “Midden volgende week hebben we overleg met alle betrokkene­n. Dan wordt afgesproke­n wat de volgende stappen zullen zijn.” Zonder vooruit te lopen op de zaken vrezen de medewerker­s van Benefil het ergste voor beide woningen. “Wellicht is slopen de enige en beste oplossing. Over de aangrenzen­de woning durven we ons niet uit te spreken. Als de gemeenscha­ppelijke muur kan worden hersteld, wordt het huis wellicht ook terug bewoonbaar. Maar dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen.”

 ?? FOTO EVA ?? Zes kubieke meter hardschuim moeten de ondergrond van de zwaar getroffen woningen verstevige­n.
FOTO EVA Zes kubieke meter hardschuim moeten de ondergrond van de zwaar getroffen woningen verstevige­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium