Het Belang van Limburg

Arbeiders vinden kist met beenderen

Kerkhof ontdekt onder Carrefour in centrum Houthalen

- Chris NELIS

Het was wel even schrikken voor de werknemers van Infrax toen ze bij het graven van een greppel op het Sint Martinuspl­ein in Houthalen op menselijke beenderen stootten. Politie en parket werden meteen verwittigd, maar het blijkt niet om een misdrijf te gaan. Tussen 1929 en 1950 lag er een kerkhof op de locatie van de Carrefour. “Dat kerkhof werd eerst voetbalvel­d, chiroterre­in en daarna dus een winkel met parking”, weet burgemeest­er Alain Yzermans.

De graafwerke­n werden uitgevoerd tot tegen de muur van de Carrefour. “Het is daar dat de werknemers op de knekels uitkwamen”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-GroenPlus). “De politie is erbij gehaald, en ook het parket hebben we onmiddelli­jk op de hoogte gebracht. De zone werd meteen afgesloten zodat niemand erbij kon. We hadden wel een vermoeden dat het zou gaan om iemand die begraven was op het oude kerkhof in Houthalen-Helchteren. Aan de hand van foto’s en een akte hebben we kunnen bepalen waar dat kerkhof precies lag. Blijkbaar is het in 1929 in gebruik genomen. Maar het is door renovatiew­erken aan de Sint Martinuske­rk in 1938 dat we konden zien waar het precies lag. Op de foto zie je de kerk in opbouw, en erachter de graven van het kerkhof. Die zone stond destijds ook ingekleurd als kerkhof.”

Chiro

De burgemeest­er stapte met die informatie naar de rechercheu­rs en het parket. “Er zijn zo’n twintig knekels gevonden, en ook resten van hout dat naar alle waarschijn­lijkheid afkomstig is van de doodskist”, gaat Yzermans verder. “Voldoende voor de procureur om vast te stellen dat het niet gaat om kwaadaardi­g opzet maar om iemand die daar begraven lag. Neen, een identiteit hebben we niet kunnen achterhale­n. En het doet er in dit geval ook niet echt toe. De knekels worden nu bewaard in een speciale doos en zullen met alle eerbied opgeruimd worden.”

Yzermans weet dat het kerkhof er gebruikt werd tussen 1929 en 1950. “In dat jaar is het nieuwe kerkhof van Houthalen-Helchteren opengegaan. In de jaren zestig en zeventig lagen er voetbalter­reinen. Het zou blijkbaar niet de eerste keer zijn dat er beenderen zijn opgegraven. Ook toen de Chiro er actief was en bij de bouw van de winkel werden er al eens beenderen aangetroff­en op het Sint Martinuspl­ein.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De beenderen werden aangetroff­en tijdens graafwerke­n vlakbij een muur van warenhuis Carrefour aan het Sint Martinuspl­ein.
FOTO CHRIS NELIS De beenderen werden aangetroff­en tijdens graafwerke­n vlakbij een muur van warenhuis Carrefour aan het Sint Martinuspl­ein.
 ?? FOTO HBVL ?? Op deze foto van 1938 is te zien dat er destijds een kerkhof was op de plaats waar nu de Carrefour met parking ligt.
FOTO HBVL Op deze foto van 1938 is te zien dat er destijds een kerkhof was op de plaats waar nu de Carrefour met parking ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium