Het Belang van Limburg

VRT uit ether

-

Laurens DIERICK De VRT kondigde een tijdje geleden aan dat ze op 1 december stopt met de gratis te ontvangen tv-uitzending­en via antenne. Als jarenlange, trouwe antennekij­ker ben ik samen met naar schatting 100 000 andere Vlaamse antennekij­kers behoorlijk misnoegd om deze roekeloze en domme beslissing. De VRT is namelijk de enige tv-omroep die ik via mijn zolderante­nne kan ontvangen.

Sinds het prille begin van de Vlaamse televisie in 1953 konden de antennekij­kers het tv-aanbod van onze openbare omroep vrij uit de lucht plukken. Nog geen 10 jaar geleden werden de analoge etheruitze­ndingen nog omgeschake­ld naar digitale etheruitze­ndingen. Toenmalig minister van Media Geert Bourgeois beloofde dat de tv-uitzending­en ook in het digitale tijdperk gratis en zonder abonnement beschikbaa­r zouden blijven via de ether. Dat was vanzelfspr­ekend want de VRT wordt gefinancie­rd met belastingg­eld.

Maar eind 2018 verdwijnen Eén, Canvas en Ketnet achter de betaalmuur van TV Vlaanderen. Onze openbare omroep vervelt zo tot een betaaltele­visie-omroep. De manier waarop de VRT haar hondstrouw­e kijkers behandelt, is hemelterge­nd. Het is zeer opvallend dat de VRT de enige openbare omroep in heel de Europese Unie is die het vrij te ontvangen antenne-signaal uitschakel­t. Op de website antennekij­ker.be loopt nu een petitie om de VRT op betere gedachten te brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium