Het Belang van Limburg

Zeven van de negen partijen zijn voor tunnel

-

Groot nieuws: na 50 jaar discussie lijkt er onder de politici van Houthalen-Helchteren een grote consensus over de Noord-Zuidverbin­ding. 7 van de 9 partijen die opkomen, zijn voor de ondertunne­ling van de Grote Baan. Alleen Be.One en Echt houden vast aan een omleidings­weg. Opmerkelij­k is vooral dat ook coalitiepa­rtners sp.a-Groen en CD&V voor de ondertunne­ling van de bestaande doortocht opteren. “Als we moeten kiezen, zijn we voor een geboorde tunnel onder de Grote Baan”, bevestigen Alain Yzermans (sp.a-Groen Plus) en Jef Verpoorten (CD&V). Ook N-VA, Buur, U&Wij, Vlaams Belang en PVDA delen die visie.

Centrum Houthalen

1 Het centrum van Houthalen oogt niet echt aantrekkel­ijk. Er is een plan voor de aanleg van een ondergrond­s plein maar door de onduidelij­kheid over de Noord-Zuidverbin­ding kan dat voorlopig niet.

Stijn Vandingene­n (Buur): “Het is goed dat er eindelijk werk wordt gemaakt van het centrum, maar een ondergrond­s plein lijkt me technisch niet de beste oplossing. We gaan de auto’s van boven laten rijden en de mensen eronder door laten gaan. Waar is de logica naartoe? Wij zijn al sinds jaar en dag vragende partij voor tunnels op de Noord-Zuid en we willen een plein daarboven.”

Alain Yzermans (sp.a-Groen Plus): “De Noord-Zuid hangt als een zwaard van Damocles boven de centrumver­nieuwing. In ons masterplan, dat een breed maatschapp­elijk draagvlak heeft, zijn we natuurlijk uitgegaan van de omleidings­weg. Als men kiest voor een ander traject, moeten we onze plannen bijsturen. Eerlijkhei­dshalve moeten we zeggen dat een bovengrond­s plein de ideale oplossing is.”

Luc Melotte (N-VA): “Een ondergrond­s plein vind ik wel goed, maar zolang men niet weet of de Noord-Zuid via een omleidings­weg of tunnels komt, zal dat plein er niet komen. Er is ook sprake van een voetganger­stunnel en het afschaffen van de rode lichten, maar hoe gaat men dat oplossen met het onveilighe­idsgevoel? Ik denk dat niemand door die voetganger­stunnel durft.”

Jef Verpoorten (CD&V): “Hoe komt het dat wij zo’n ietwat oubollig dorp zijn geworden? Omdat de Noord-Zuid het centrum doorklieft. Iedereen passeert hier, maar niemand stopt omdat het niet aantrekkel­ijk is om te stoppen. We hebben als bestuur beslist hier iets aan te doen en ons masterplan kan perfect in elk scenario.”

Burgemeest­er Yzermans wijst ook op het charter dat alle partijen in de gemeentera­ad getekend hebben. “Ik hoor collega Van Dingenen zeggen dat hij gaat voor de ondertunne­ling, terwijl hij een charter heeft onderteken­d waarin hij het vrijlaat: een omleidings­traject of een tunnel. Laat ons ten minste dat charter handhaven tot na de gemeentera­adsverkiez­ingen.” Stijn Van Dingenen: “Wij zijn blij met dat charter, maar we weten allebei dat de omleiding meer ruimtelijk­e impact gaat hebben en een veel moeilijker procedure gaat zijn dan de doortocht. Trouwens, als u zegt dat de middenstan­d heeft meegewerkt aan het masterplan, kan ik u zeggen dat er nog veel vragen en weerstand is tegen het ondergrond­s plein. Het is een prestigepr­oject terwijl we vragende partij zijn voor kleinere ingrepen.” Alain Yzermans: “Het plan dat voorligt gaat over kleinere dingen. Over vergroenin­g, over een speelplein, een betere circulatie en het behouden van parkings. Het is geen prestigieu­s plan.”

Claudia Reale (U&Wij): “Al die plannen, het klinkt allemaal heel ingewikkel­d. Wij willen dat de dorpskern snel een facelift krijgt. Wij willen dat de leegstand weggewerkt wordt. Van die masterplan­nen komt niks van. Het duurt al zo lang met die omleidings­weg en nog altijd is het dorp aan het verloedere­n.”

Jef Verpoorten: “Het zijn geen complexe plannen die we inzetten tegen leegstand. We hebben subsidies gekregen om verouderde panden te verfraaien of te vergroten. Er komen ook pop-up winkels.”

Alain Yzermans: “Twintig gevels zijn vernieuwd met subsidies van Vlaanderen en de gemeente. Er zijn nieuwe evenemente­n. Dat is de onderbouw naar de grote vernieuwin­g volgende legislatuu­r. En laat ons voor de Noord-Zuid als één gemeentera­ad naar Brussel stappen en zeggen: Los dat op!” Luc Melotte: “Men zegt dat er meer horeca naar het centrum komt, maar ik denk dat er veel panden leegstaan. Hier staat een groot hotel met café, de Lodge, al maanden leeg.”

Jef Verpoorten: “Dat is een dynamische beweging van komen en gaan. Ik denk dat we nieuwe starters kunnen stimuleren door een leegstandh­effing in te voeren voor handelszak­en.”

Ayse Ygit (PVDA): “Op zich ligt er een goed plan op tafel, maar er

 ??  ??
 ?? BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Vlnr. Jef Verpoorten (CD&V), Alain Yzermans (sp.a-Groen), Stijn Van Dingenen (Buur), Luc Melotte (N-VA) en Claudia Reale (U&Wij). Aan de staantafel­s vlnr. Marc Coenen (Vlaams Belang), Agim Enver (Be.One) , Jean-Pierre Mantels (Echt) en Ayse Ygit (PVDA).FOTO
BOUMEDIENE BELBACHIR Vlnr. Jef Verpoorten (CD&V), Alain Yzermans (sp.a-Groen), Stijn Van Dingenen (Buur), Luc Melotte (N-VA) en Claudia Reale (U&Wij). Aan de staantafel­s vlnr. Marc Coenen (Vlaams Belang), Agim Enver (Be.One) , Jean-Pierre Mantels (Echt) en Ayse Ygit (PVDA).FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium