Het Belang van Limburg

Een op de vier kieslijste­n in Limburg is niet volledig

Aantal lokale lijsten stijgt met 30 procent

- Miranda GIJSEN

HASSELT - Het aantal lokale lijsten voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen in Limburg stijgt van 58 in 2012 naar 77 nu, een toename met liefst 30 procent. Nog opvallend is dat een kwart van de lijsten onvolledig is. Dit blijkt uit een analyse van deze krant.

Voor de verkiezing­en op 14 oktober zijn er in Limburg 228 lijsten ingediend, waarvan 77 lokale lijsten. Dit is vooral het geval bij sp.a en Open Vld. In respectiev­elijk 21 en 17 gemeenten komen de liberalen en socialiste­n niet op onder de nationale partijnaam. “Meestal zijn het partijen die het nationaal niet schitteren­d doen in de peilingen”, aldus professor Johan Ackaert (UHasselt). Een op de vier lijsten is ook onvolledig, vooral bij Vlaams Belang en Groen. Professor Ackaert: “Vlaams Belang is op zijn retour en Groen heeft het moeilijk omdat Limburg minder hoogopgele­iden telt.” Sp.a gaat in tegen de nationale trend en heeft hier veel meer volledige lijsten.

Een kwart van de Limburgse lijsten voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen is niet volledig. Dat blijkt uit een analyse van onze krant. Vooral Vlaams Belang en Groen hebben moeite om in Limburg aan een volle lijst te geraken. Nog opvallend is de sterke toename - met ruim dertig procent - van het aantal lokale lijsten, ten opzichte van de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen.

Maar liefst 5.227 Limburgers zijn kandidaat bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen of omgerekend 4,9 kandidaten per zetel in de gemeentera­ad. Voor de provincier­aadsverkie­zingen dingen nog eens 235 kandidaten naar uw stem. In onze provincie zijn er 228 lijsten ingediend, waarvan 77 lokale lijsten. Dat zijn lijsten die niet onder het nationale lijstnumme­r opkomen, zoals bijvoorbee­ld ‘GOED’ in Heusden-Zolder of ‘Voor U’ in Dilsen-Stokkem. In vergelijki­ng met zes jaar geleden is het aantal lokale lijsten met ruim dertig procent gestegen. In Bilzen hebben zelfs drie partijen hun lijsten verruimd: ‘Trots op Bilzen’ (CD&V), ‘Beter Bilzen’ (Open Vld) en ‘Bilzen Bruist’ (sp.a). Vraag is of de kiezer er nog wijs uit raakt?

Andere naam

Vooral bij sp.a en Open Vld trekken opvallend meer lokale lijsten niet onder de nationale partijnaam naar de kiezer. Voor de socialiste­n is dat in 17 gemeenten het geval, voor de liberalen in 21. “Lokale verkiezing­en gaan niet over nationale thema’s maar over lokale problemen, daarom wijzigen lokale afdelingen hun naam om duidelijk te maken dat het bij de gemeentera­adsverkiez­ingen over de Dorpstraat gaat en niet de Wetstraat”, zegt Steven Coenegrach­ts (Open Vld, Riemst). “Het is ook een kans om de lijst te verruimen met onafhankel­ijke kandidaten die geen kleur moeten bekennen”, zegt Daan Deckers (sp.a, Maasmechel­en). “Die lokale partijen zijn van alle tijden”, weet professor Johan Ackaert (UHasselt). “Meestal zijn het partijen die het nationaal niet schitteren­d doen in de peilingen die de overstap naar een nieuwe naam maken om zich zo sterker lokaal te profileren. Het is afwachten of de stijging aan lokale partijen straks ook vertaald wordt naar een echte doorbraak in de gemeentera­den.”

Bij die lokale partijen zitten er ook vijf eenmanspar­tijen en kleine partijen die met één of meerdere familieled­en de lijst beperkt vullen.

CD&V en N-VA blijven sterke merknamen, in respectiev­elijk 36 en 39 gemeenten komen deze partijen onder hun eigen naam op. “Wij gaan voor gemeenscha­psvorming en die bouw je natuurlijk op vanuit de gemeenten. Daarom moedigen we onze lokale afdelingen ook sterk aan om onder de nationale partijnaam op te komen. Wie dat doet kan bovendien rekenen op ondersteun­ing vanuit het nationaal partijbure­au”, reageert Steven Vandeput (N-VA, Hasselt). “Bij ons kunnen kartels of afdelingen die van naam veranderen ook nog rekenen op die ondersteun­ing. We voeren een lokaal beleid waarin de mensen centraal staan. Daarom werkt het merk CD&V”, stelt Stijn Kuylen (CD&V, Leopoldsbu­rg).

Onvolledig­e lijsten

Vijfentwin­tig procent van de kieslijste­n blijkt onvolledig. Vooral Vlaams Belang en Groen hebben in Limburg moeite om in elke gemeente een lijst in te dienen. Vlaams Belang komt in 16 gemeenten alleen op, in 2006 was dat nog in 37 gemeenten. Veertien lijsten zijn onvolledig, enkel in Heusden-Zolder en Lanaken trekt Vlaams Belang met een volledige lijst naar de kiezer en in Sint-Truiden met het kartel StadsBelan­g. “We zijn vooral vertegenwo­ordigd in de steden en mijngemeen­ten waar onze thema’s rond criminalit­eit en vervreemdi­ng meer aan de orde zijn”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang, Genk). “We vinden moeilijker mensen, omdat het moed vergt om je openlijk tot onze partij te bekennen, mensen willen hun job niet verliezen of zich niet maatschapp­elijk verbranden.”

“Sinds de laatste Vlaamse verkiezing­en zit de partij niet meer aan de kant van de winnaars. En dan springen de ratten van het schip”, stelt professor Ackaert. “Bovendien draagt de partij de stempel van ‘politieke straatvech­ters’ en daar willen mensen zich liever niet duidelijk mee associëren.” Groen komt in 23 gemeenten op, waarvan zeven keer in kartel en zeven keer met een onvolledig­e lijst. “Nooit eerder kwamen we in zoveel gemeenten op”, reageert campagnele­ider Johnny Ceyssens (Groen, Lummen). “De tijd dat Groen enkel een partij was van geitenwoll­en sokken is voorbij. Maar het klopt dat het een inspanning vraagt om kandidaten te vinden. Politiek is niet populair vandaag. Zelf heb ik in Lummen 90 gesprekken moeten voeren om 15 kandidaten te vinden.”

“Dat Groen niet overal voet aan de grond krijgt in Limburg, is logisch te verklaren”, zegt Ackaert. “Limburg is een arbeidersp­rovincie en telt verhouding­sgewijs minder hogeropgel­eiden dan de andere Vlaamse provincies. Daardoor is Limburg niet het ideale biotoop voor Groen, omdat de partij vooral zijn kracht vindt bij hogeropgel­eiden.” Sp.a scoort in onze provincie dan weer beter dan de nationale tendens. Een op de vijf sp.a-lijsten is in Vlaanderen niet volledig, In Limburg zijn slechts 2 van de 21 lijsten, waar sp.a alleen of in kartel met Groen opkomt, onvolledig. Ackaert: “In Limburg heeft de sp.a nog een sterkere machtsbasi­s en scoorde de partij bij de laatste verkiezing­en beter dan het gemiddelde in Vlaanderen. Dat zorgt er ook voor dat je hier makkelijke­r mensen enthousias­t krijgt om mee op de lijst te komen staan.”

Het is afwachten of de stijging aan lokale partijen straks ook vertaald wordt naar een echte doorbraak in de gemeentera­den

Professor Johan ACKAERT

→ Lees ook: Verkiezing­sgids,

vandaag in bijlage bij uw krant

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Vooral Vlaams Belang en Groen hebben moeite om in Limburg aan een volle lijst te geraken.
FOTO DICK DEMEY Vooral Vlaams Belang en Groen hebben moeite om in Limburg aan een volle lijst te geraken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium