Het Belang van Limburg

Vrees voor duizenden doden na tsunami in Indonesië

Al ruim 1.200 doden na aardbeving en vloedgolf op Indonesisc­h eiland Sulawesi

- Kristof SIMOENS

Ondanks een alarmsyste­em dat waarschuwt bij aardbeving­en en een vloedgolf, zijn vrijdag op het Indonesisc­he eiland Sulawesi minstens 1.200 doden gevallen. Gevreesd wordt dat de dodentol nog zal oplopen. Intussen zwelt de kritiek aan op het agentschap dat het fameuze alarmsyste­em beheert dat werd geïnstalle­erd na de megatsunam­i in Atjeh, 13 jaar geleden.

Minstens 1.200 doden en meer dan 540 gewonden. De tol na de verwoesten­de aardbeving van vrijdag, gevolgd door een metershoge vloedgolf aan de westkust van het Indonesisc­he eiland Sulawesi, blijft oplopen. De doden vielen vooral in Palu, een stad met zo’n 350.000 inwoners, maar ook langs de kusten buiten de stad. Met de districten Donggala en Sigi verderop is er nog altijd geen contact. “We hebben problemen om zwaar materieel in te zetten omdat de toegangswe­gen vernield zijn”, zegt Rampangile­i, hoofd van het Indonesisc­he rampenbest­rijdingsag­entschap. Vicepresid­ent Jusuf Kalla vreest zelfs voor “duizenden doden.”

Blunderboe­k

Alles begon vrijdagnam­iddag met een aardschok van 5,9 op de schaal van Richter. Al snel volgde een tweede beving, nu met een kracht van 7,4. Meteen sloeg het BMKG, het meteorolog­isch en geofysisch agentschap van Indonesië, groot tsunamiala­rm. Maar vervolgens stapelden de blunders zich op. Eerst waarschuwd­e het agentschap voor een vloedgolf van anderhalve tot drie meter hoog. Een grove onderschat­ting, want de tsunami haalde op sommige plaatsen wel zes meter. Na nieuwe metingen was er plots sprake van een “niet-significan­te” golf van amper zes centimeter, waarna het alarm al na 34 minuten werd afgeblazen. Een fatale flater die het agentschap verklaarde door erop te wijzen dat de dichtstbij­zijnde sensor zich op 200 kilometer van Palu bevond. Iets wat volgens critici dan weer te wijten is aan het gebrekkige onderhoud van het hele systeem. “Dit is iets dat we voor de toekomst moeten evalueren”, zei een BMKG-chef aan het persbureau

Reuters. Dat de internatio­nale regels bepalen dat een tsunamiala­rm ten vroegste na twee uur mag worden opgeheven, daarover zweeg de man in alle talen. Het maakt meteen de hele discussie over wanneer het alarm precies werd opgeheven – nog vóór de tsunami aan land kwam (zoals uit getuigenis­sen en filmpjes op sociale media blijkt) of erna (zoals het agentschap bij hoog en bij laag volhoudt) – overbodig.

Het tragische is dat het waarschuwi­ngssysteem een herhaling moest voorkomen van de vreselijke ramp van 26 december 2004. Toen werd Atjeh, een ander Indonesisc­h eiland, volledig van de kaart geveegd door een 20 meter hoge vloedgolf. Die was ontstaan na een zeebeving op zo’n 160 kilometer ten westen van Sumatra. Die tsunami, die het leven kostte aan 230.000 mensen, leidde in 2008 tot de installati­e van het alarmsyste­em voor tsunami’s in de regio rond de Indische Oceaan.

Ring van Vuur

Indonesië, met 260 miljoen inwoners een van de dichtstbev­olkte landen ter wereld, ligt op de Ring van Vuur, een geologisch zeer actieve zone waar aardbeving­en vaker voorkomen. Bij verschille­nde aardschokk­en op het bij toeristen populaire eiland Lombok, een buureiland van Bali, kwamen deze zomer nog meer dan 500 mensen om het leven. Ook vulkaanuit­barstingen zijn in Indonesië geen zeldzaamhe­id.

 ?? EPA-EFE
Foto ?? Gisteren kon de 15-jarige Nurul bevrijd worden vanonder het puin van een ingestort huis. Het meisje had twee dagen vastgezete­n in het water.
EPA-EFE Foto Gisteren kon de 15-jarige Nurul bevrijd worden vanonder het puin van een ingestort huis. Het meisje had twee dagen vastgezete­n in het water.
 ?? Foto AP ?? De meeste doden vielen in de stad Palu, waar de vloedgolf een enorme ravage aanrichtte.
Foto AP De meeste doden vielen in de stad Palu, waar de vloedgolf een enorme ravage aanrichtte.
 ??  ??
 ?? HBVL ?? François de Neuville met Zahra, het meisje dat hij uit het puin redde.FOTO
HBVL François de Neuville met Zahra, het meisje dat hij uit het puin redde.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium