Het Belang van Limburg

Met app betalen bezoekers pretparken per minuut

- Jens VANCRAENEG­HEM, Chris SNICK

Wie volgend jaar een bezoekje brengt aan Bobbejaanl­and, en mogelijk ook Plopsaland, hoeft niet langer de volle pot te betalen. Met een nieuwe app betalen bezoekers per minuut.

Tapperuse. Zo heet de applicatie die uit Nederland komt aangewaaid. Het idee is simpel. Je gaat naar het pretpark, scant bij de ingang een barcode uit de app en die begint meteen te registrere­n hoeveel tijd je er doorbrengt. Tot op de minuut. Bij het buitengaan meld je je af en de rekening wordt je 24 uur later doorgemail­d. “De perfecte formule voor wie bv. een half dagje wil komen”, zegt Peggy Verelst, woordvoers­ter van Bobbejaanl­and. In Bobbejaanl­and betaal je 12 cent per minuut of 7,2 euro per uur. Normaal kost een dagticket 35,5 euro. Wie dus voor drie uur naar het pretpark gaat, betaalt slechts 21,3 euro. Bovendien betaal je nooit meer dan de dagprijs. Bobbejaanl­and gebruikt het systeem al, net als het indoor pretpark Comics Station in Antwerpen. Bovendien lopen er gesprekken met Plopsaland. Voorlopig kunnen enkel Nederlande­rs gebruikmak­en van de app, maar vanaf Pasen kun je als Belg de app ook in ons land downloaden. “De doelgroep is niet in de eerste plaats de prijskoper”, zegt de bedenker Wilbert Witkamp, “wel bezoekers die gaan voor flexibilit­eit, vrijheid en gemak. We hebben minder tijd en willen die zo goed mogelijk invullen.”

Meer controle

De pretparken kunnen de prijs bovendien dynamisch aanpassen: verlagen op daluren en verhogen op piekmoment­en. Dat moet bezoekers aanzetten om op de rustige momenten te komen om wachtrijen te vermijden. “Zo’n app geeft consumente­n inderdaad meer controle over hun bezoek, maar voor velen zal dat toch vooral bij een illusie blijven”, zegt consumente­npsycholoo­g Frank Goedertier. “Je vertrekt met het idee om er niet te lang te blijven en enkele attracties te doen, maar ondertusse­n heeft het pretpark je wel binnen gelokt. Je hebt de eerste stap gezet en op het einde van de rit blijf je toch langer dan bedoeld en heb je iets gegeten en gedronken. Vergelijk het met een bezoek aan de Ikea. Je gaat voor die ene zetel, maar komt buiten met een hele zak spullen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium