Het Belang van Limburg

“De fietser is uitgestorv­en in Tongeren”

-

Het Vlaams Belang stuurde zijn kat naar het Gallo-Romeins Museum, de vijf andere kopstukken waren wel present. Moet de eerste stad meer inzetten op cultuur of de handel weer bovenop krijgen? “Allebei”, zegt Dewael. “Cultuur is ons DNA. Dat onderschei­dt ons.” Qua mobiliteit lopen de visies uiteen. Van illegale omleidings­wegen tot net broodnodig. Maar allemaal willen ze de Ring toch vergroenen.

Cultuur of shoppen?

1

Tongeren profileert zich niet langer als shopping-, maar als cultuursta­d. Daar gaat veel geld naar toe. Wil de Tongenaar die omslag ook?

Patrick Dewael (Tongeren.nu): “Wij profileren ons niet enkel als cultuur-, maar ook als shoppingst­ad. Bij dat laatste is de concurrent­ie zwaar. Terwijl cultuurges­chiedenis ons DNA is. Dat onderschei­dt ons net van de rest.” Patrick Leenders (N-VA): “Cultuurtoe­risme is een troef. Maar men heeft de handel de rug toegekeerd met het T-Forum te creëren. Dat heeft mee de leegstand veroorzaak­t.”

Dewael: “De Tongerse handelaar wordt met tal van maatregele­n ondersteun­d. De cijfers van Locate tonen dat de handel zich aan het herpakken is. Als het T-Forum niet in Tongeren lag, lag het 5 km verder op de taalgrens en was die concurrent­ie er ook.”

Leenders: “Een derde van de handelaars verkopen daar shoes and fashion. Terwijl dat verboden was door het toenmalig BPA.” Johnny Vrancken (sp.a): “T-Forum is conform de economisch­e vergunning. Het gaat over winkels met grotere oppervlakt­en. Die krijg je niet in het centrum ingepast.”

Ruben Stassen (Groen): “Wij juichen die omslag toe. Al focust men qua cultuur te veel op het centrum en verdwijnt er tegelijk erfgoed. Zoals herenhuize­n op de Ring die plaatsmake­n voor grote bouwprojec­ten.”

Bart Neys (Referendum­partij): “Wij willen dat de mensen mee kunnen beslissen. In dit geval zou het interessan­t geweest om de Tongenaar te vragen of ze dat T-Forum buiten het centrum wilden.”

Hoe gaat u leegstand tegen?

Dewael: “Maximaal concentrer­en in de kern waarbij de handelaars tegelijk vernieuwen­d moeten zijn. We moeten niet flauw doen, elke stad met de grootte van Tongeren kampt hiermee.”

Vrancken: “Kleinere zaken in het centrum, de grote buiten het centrum.”

Leenders: “Op dit moment kent Tongeren een devaluatie in vastgoedpr­ijzen. In de Maastricht­erstraat heb je nu 4-5 panden naast elkaar die niet meer aangepast zijn. Noch voor handel, noch voor wonen. Laat het Autonoom Gemeentebe­drijf onteigenen, afbreken en desnoods open ruimte maken en wachten op een promotor die volgens een lastenboek bouwt om geen kitsch te krijgen.” Stassen: “De stad kan ook facilitere­n. Maak voor de handel een gezamenlij­k platform voor e-commerce en koppel dat aan een citydepot voor ecologisch­e leveringen.”

Neys: “Spreek de eigenaars aan en zoek naar oplossinge­n tegen leegstand.”

Mobiliteit

2

De werken aan de Noordooste­lijke Omleidings­weg zijn gestart. Kan Kleine Ring nu meer verkeersvr­ij of meer gratis parkeren? Neys: “Dat moet je aan de Tongenaar voorleggen.”

Stassen: “De plannen voor de Zuidoostel­ijke Omleiding zijn in elk geval illegaal. De Raad van State zal die altijd tegenhoude­n. Wij dromen van een autoluwe stad, maar dan moet je eerst voldoen aan randvoorwa­arden. Zoals gratis randparkin­gs. Niets van gezien.”

Dewael: “Wablieft?”

Leenders: “De fietser is uitgestorv­en in Tongeren. Graag zouden wij de binnenkant van de Ring teruggeven aan fietser en voetganger. Zodat die 6.000 leerlingen weer met de fiets kunnen komen.” Vrancken: “Zodra de Noordooste­lijke af is, zal er minder zwaar verkeer zijn in het centrum. Dan zetten we in op meer fietspaden. We hebben trouwens gratis randparkin­gs: 600 parkeerpla­atsen aan Velinx en Motten. ” Dewael: “Het tracé van de Zuidoostel­ijke is wel verenigbaa­r met natuurgebi­ed De Kevie. Ik begrijp niet hoe men kan pleiten voor vergroenin­g van het centrum en tegen die verbinding­swegen is. Bovendien zijn dat gewestelij­ke wegen. Ook de Ring. Het gratis halfuurtje voor de 70 bovengrond­se parkeerpla­atsen in de binnenstad zou ik willen uitbreiden tot een uur met het uitrollen van een sensorensy­steem.”

Welvaart en toch kansarmoed­e

3

Tongeren doet het economisch goed: 1.300 bedrijven, 11.000 werknemers, 2.600 zelfstandi­gen. Toch groeien 17,5 van de 100 kinderen op in kansarmoed­e.

Vrancken: “Het is 17,1 procent. Al is ieder kind in kansarmoed­e een te veel. Samen met partners begeleiden we nu kinderen tussen 0 en vier jaar. Dat zal resultaten afwerpen. Al heeft ook de vluchtelin­gencrisis meegespeel­d.” Leenders: “De socialiste­n hebben het OCMW al jaar en dag in handen. Men heeft geen actief beleid gevoerd. Kijk naar Mechelen. Daar gaan vrijwillig­ers huis aan huis om die mensen te activeren en hun kinderen naar kleuterkla­s en jeugdbeweg­ing te laten gaan.” Dewael: “Werk is de beste vorm van Sociale Zekerheid. Nu komen er weer 300 jobs bij in TongerenOo­st. Om de onderste laag te activeren is er een mix van maatregele­n. Anders dan de regering vind ik dat je de werklooshe­idsuitkeri­ng moet beperken in tijd. Tegelijk moeten OCMW en VDAB die ouders begeleiden.”

Stassen: “Ik verbaas me dat ik hier dicht bij N-VA sta. Aan huis gaan lijkt inderdaad de oplossing. Ook sociale economie is dat. Vroeger werd ons bermbeheer gedaan door De Wroeter. Nu doet een Nederlands bedrijf dat. Waarom?”

Neys: “Je moet de werkloze beter opvolgen. Kijk ook eens naar wat de werkzoeken­de wil.”

“Leegstand? Tongeren herpakt zich nu. Maar niet flauw doen, elke stad kampt hiermee”

Pattrriick Dewaell

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? N-VA-lijsttrekk­er Patrick Leenders (links) was scherp voor de huidige meerderhei­d aan de overkant met Patrick Dewael (Tongeren.nu) en Johnny Vrancken (sp.a).
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR N-VA-lijsttrekk­er Patrick Leenders (links) was scherp voor de huidige meerderhei­d aan de overkant met Patrick Dewael (Tongeren.nu) en Johnny Vrancken (sp.a).
 ??  ?? Yves LAMBRIX, Jan BEX en Dirk ROEFFLAER
Yves LAMBRIX, Jan BEX en Dirk ROEFFLAER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium