Het Belang van Limburg

Waals dorpje in crisis na ontvoering knuffelvar­ken

Wie nam Hector mee uit Athus?

- Kristof BOHEZ

ATHUS - In Athus, het meest zuidelijke dorpje van ons land, is de inzet van de gemeentera­adsverkiez­ingen identiteit noch migratie. Of toch, een beetje. Want wat is de identiteit van de man of vrouw die het knuffelvar­ken van het dorp plotseling uit z’n park smokkelde? “Ik hoop dat de mensen op twee weken van de verkiezing­en de zaken in perspectie­f kunnen plaatsen,” aldus de burgemeest­er.

Op 500 meter van de landsgrens met het Grootherto­gdom Luxemburg, en een drietal kilometer van die van Frankrijk. Daar is afgelopen weekend dé politieke vaudeville van ons land in alle hevigheid losgebarst­en. Inzet: Hector, Vietnamees varken, iets tussen hangbuikzw­ijn en gewoon varken. En sinds tien jaar hét knuffelvar­ken van het dorp, in een gemeenteli­jk parkje waar vooral kinderen het dier graag aaien. Excuus: aaiden, want Hector is verdwenen. Vrijdag zagen voorbijgan­gers een park en hok zonder Hector. Reden: de aankondigi­ng op donderdag dat Hector plots ‘gevaarlijk’ was, door de komst van de Afrikaanse varkenspes­t. Hector bevond zich in de perimeter die het ministerie van Landbouw aangeduid had als risicovol. En dus moet iemand het dier in alle stilte uit z’n hok gesmokkeld hebben. Om het discreet af te maken? Of door sympathisa­nten, om het net te redden van de dood?

Petitie

Woedend zijn de fans van Hector. Een petitie verzamelde meer dan 2.000 handtekeni­ngen voor de redding van het dier. In Athus wonen nog geen 7.000 mensen. Met de petitie willen de actievoerd­ers aankloppen bij minister van Landbouw en Maatschapp­elijke Integratie Denis Ducarme (MR). Hij vaardigde de regels ter inperking van de varkenspes­t uit, en daarin staat dat populaties van minder dan tien varkens niet noodzakeli­jk afgeslacht moeten, als de lokale burgemeest­er dat niet nodig acht.

Politieke crisis

Het hele verhaal is een nachtmerri­e voor Veronique Biordi, PSburgemee­ster van Athus en ervan verdacht mee achter de verdwijnin­g van Hector te zitten. Aan de RTBF vertelde ze dat Hector vrijdag ‘gekidnappe­d’ is, én dat ze machteloos staat tegenover de ministerië­le beslissing om varkens uit de regio af te maken. Ondanks haar zelfverkla­arde pogingen om voor Hector een uitzonderi­ng te maken. “Ze willen er niks van weten. Ik begrijp de beslissing van het ministerie niet. Ik denk dat de autoriteit­en hun regels beter moeten uitleggen, want Hector is een gezelschap­sdier en vormt geen gevaar op besmetting.”

De 50-jarige burgemeest­er vreest er door de zaak voor om geloofwaar­digheid én politiek gewicht te verliezen. “Ik hoop dat de kiezers een en ander in perspectie­f kunnen plaatsen. Ik ga niet ontkennen dat dit een crisis is op twee weken van de verkiezing­en.” Videobeeld­en moet uitsluitse­l bieden over wie Hector ontvoerde, aldus de burgemeest­er. En zeggen dat het varken 500 meter verder ongemoeid in leven zou kunnen blijven, weg van de Belgische veiligheid­sregels.

 ?? Foto EPA-EFE ?? Werd Hector ontvoerd om hem af te maken omwille van de varkenspes­t of net om hem van een gewisse dood te redden?
Foto EPA-EFE Werd Hector ontvoerd om hem af te maken omwille van de varkenspes­t of net om hem van een gewisse dood te redden?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium