Het Belang van Limburg

Universite­it voorbij de Demer

- Noël Slangen

Toen de Limburgse universite­it eerder al eens pleitte voor uitbreidin­g, merkte voormalig Leuvens rector Rik Torfs smalend op dat men in Limburg toch ook eens ‘voorbij de Demer moest durven denken’. Aan de oprechthei­d van zijn bezorgdhei­d viel te twijfelen, want toen UHasselt voorbij de Maas durfde te denken en als eerste een transnatio­nale universite­it wilde creëren, deed Leuven alles om dat te verhindere­n. Nu hij geen rector meer is, is Torfs loslippige­r geworden en bekende hij dat zijn universite­it kost wat kost de groei van de Limburgse universite­it wil blokkeren.

Het zou kortzichti­g zijn als in Vlaanderen, dat kleiner is dan 54 steden in de wereld, iedere universite­it alle richtingen zou aan bieden. Maar de visie van Leuven is minstens zo kortzichti­g. Misschien moeten zij eens te rade gaan bij hun departemen­t economie, en daar eens vragen of je voor onze universite­iten wel van het zero-sum-denken mag uitgaan. Ik denk van niet. Zero-sum is een economisch­e term uit de speltheori­e, waarbij men ervan uitgaat dat als er bij iemand iets bijkomt, dat er automatisc­h bij iemand anders hetzelfde af gaat. Je kan in dat geval nooit twee winnaars hebben, want de te verdelen hoeveelhei­d blijft altijd dezelfde. Op onderwijsv­lak is dat echter onzin, want vandaag studeren er veel meer mensen aan een universite­it dan vroeger. Leuven én Limburg kunnen dus groeien.

Wat staat er ons te wachten in de toekomst? Men voorspelt dat er honderddui­zenden jobs verloren zullen gaan, door informatis­ering en robotiseri­ng. Dat klopt, maar is het u ook al opgevallen dat er nooit zoveel vacatures geweest zijn als vandaag? Dat er nooit een groter aantal mensen aan het werk geweest is dan vandaag, en dat werkgevers nog steeds smeken om nieuwe geschoolde krachten?

De conclusie is dan ook duidelijk: we hebben méér universita­iren nodig, aan iedere universite­it. Wist u trouwens dat in landen, waar men ervoor gekozen heeft om in het lager en middelbaar onderwijs universita­iren voor de klas te zetten, het onderwijsn­iveau hoger is? Niet enkel de UHasselt moet dus uitbreiden, maar álle universite­iten van Vlaanderen moeten uitbreiden.

Dat dit teveel zou kosten is onzin. Opleiding is geen kost, maar een investerin­g. Meer goed opgeleide universita­iren is de snelste weg naar economisch­e groei. Geld vinden is gewoon een kwestie van goed bestuur. Bedrijven vragen niet om een beleid dat geld uitdeelt via kleine bedrijfssu­bsidies, waarvoor veel consultant­s en ambtenaren nodig zijn. Bedrijven vragen in de eerste plaats goedgescho­olde medewerker­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium