Het Belang van Limburg

“Waterleidi­ng in Zussen ruim zeventig jaar oud”

Riemst vraagt alle oude leidingen boven mergelgroe­ves te vervangen

- Ruben STEEGEN

De waterleidi­ng in de Monseigneu­r Trudo Jansstraat in Zussen, waar in augustus een woning instortte na een waterlek, was meer dan zeventig jaar oud. Dat blijkt uit het antwoord van minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) op een vraag van Rob Beenders (sp.a), die erop aandringt dat De Watergroep dringend werkt maakt van structurel­e investerin­gen in ons “verouderd waterleidi­ngnet.” Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) van Riemst vraagt alvast om alle verouderde leidingen boven de mergelgroe­ves zo snel mogelijk te vervangen.

Liefst vijf Riemstse gezinnen in de Monseigneu­r Trudo Jansstraat moesten afgelopen zomer halsoverko­p uit hun woning worden geëvacueer­d nadat een waterlek ondergrond­s hopen aarde had weggespoel­d. Van één huis stortte de voorgevel in en ook drie andere panden liepen ernstige schade op. Vandaag, anderhalve maand na de verzakking, bestaat er nog altijd geen duidelijkh­eid over de oorzaak van de instorting. “Het onderzoek loopt nog”, benadrukt woordvoers­ter Kathleen De Schepper van De Watergroep. Meteen na het incident werd gedacht aan een spontaan lek in de waterleidi­ng, maar mogelijk is dat lek ontstaan door een eerdere grondverza­kking. In Zussen is de ondergrond immers erg onstabiel door de vele mergelgrot­ten. “We wachten op de conclusies van de experts.”

Kritische leeftijd

Wél zeker is dat de waterleidi­ng in de Monseigneu­r Trudo Jansstraat niet meer van de jongste was. “De exacte datum is niet bekend bij De Watergroep, maar de leidingen in grijs gietijzer zijn er in ieder geval vóór 1950 aangelegd”, liet minister van omgeving Joke Schauvlieg­e vorige week aan parlements­lid Rob Beenders weten. Beenders dringt aan op structurel­e investerin­gen van De Watergroep in het leidingenn­et. “Vaak wordt er pas opgetreden wanneer het te laat is, zoals in Riemst. Het feit dat de beheerder niet eens weet hoe oud de leidingen zijn, is wat mij betreft tekenend. Bovendien blijkt uit het antwoord dat er zelfs geen plannen waren om de stokoude leiding te vervangen, hoewel de kritische leeftijd 75 jaar is. Daarna neemt de kans op lekken exponentie­el toe.”

Investerin­gsritme

Woordvoers­ter Kathleen De Schepper nuanceert de kritiek. “Eerst en vooral is het helemaal niet zeker dat de instorting door een lek is veroorzaak­t. Maar mijnheer Beenders heeft ongelijk als hij zegt dat we niet voldoende investeren. De afgelopen jaren hebben we ons investerin­gsritme net verhoogd. In 2017 bedroeg het budget 39 miljoen euro, en dit jaar zal dat verder stijgen richting 45 miljoen euro. We vervangen jaarlijks zo’n 500 kilometer leidingen, maar we gaan niet vervangen om te vervangen. 70 jaar lijkt oud, maar een leiding in goede staat kan gemakkelij­k 80 tot 90 jaar mee. Onze doelstelli­ng is om leidingen op het juiste moment te vervangen. Niet te laat, maar ook niet te vroeg. Want te veel investeren heeft immers een impact op de waterprijs voor de consument.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Het is nog altijd niet duidelijk wat de oorzaak was van het waterlek dat in augustus deze ravage tot gevolg had in Zussen.
Foto TOM PALMAERS Het is nog altijd niet duidelijk wat de oorzaak was van het waterlek dat in augustus deze ravage tot gevolg had in Zussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium