Het Belang van Limburg

Vanhaezebr­ouck clasht met supporters

- Jürgen GERIL

Hein Vanhaezebr­ouck begeeft zich op glad ijs. Na de 0-0 tegen STVV ging de coach de discussie aan met het kritische Anderlecht-publiek dat de spelers een striemend fluitconce­rt gaf. De fans scandeerde­n ook: Wij willen voetbal zien. Alleen begrijpt Hein dat gebrek aan steun niet. Tricky. Deze discussie won nog geen enkele coach en Marc Coucke is gevoelig voor de publieke opinie.

Het begon bij de vervanging van Trebel door Makarenko. De aanhang floot en Hein Vanhaezebr­ouck maakte een wegwerpgeb­aartje richting spionkop. Hij stond ook op één been om aan te tonen dat de Fransman geblesseer­d was. “Trebel zat van zijn nek tot zijn knie in het verband”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Hij had zelf verzocht om zijn wissel. Ik zal echt bordjes omhoog moeten houden met daarop: hij is geblesseer­d. Want bij de wissel van Amuzu tegen Standard met krampen, floot het publiek ook. Ik vind dat gefluit dan echt niet op zijn plaats.”

De aanhang was vooral van mening dat Kums beter vervangen werd, want die gaf de ene slechte bal na de andere en was al een paar keer op de korrel genomen. “De supporters mogen ontgoochel­d zijn, maar toon die ontgoochel­ing dan na de match”, vervolgde Hein. “In sommige andere stadions gaat het publiek wel massaal achter de ploeg staan als die goal niet valt en dan pushen de fans tot er gescoord wordt. Dat levert die clubs elk seizoen zeker 6 à 8 extra punten op. Nochtans speelden die teams vroeger minder goed voetbal.” Vanhaezebr­ouck verwees daarmee vooral naar Club Brugge, maar het Anderlecht-publiek is nu eenmaal kritisch. Het voetbal van dit paars-wit is ook veel te plat. Wel balbezit, maar zo weinig efficiënte flitsende acties. De supporters riepen: “Wij willen voetbal zien”, anderen gingen vroegtijdi­g naar huis.

Duiven op de grasmat

“Wat willen die mensen dan?”, vervolgde Vanhaezebr­ouck. “We kunnen ook met elf voor onze goal gaan liggen en counteren. Wat gaan ze dan zeggen? Daarmee werd Anderlecht al eens kampioen (met Weiler, nvdr), maar toen was het ook niet goed. Sinds ik hier ben spelen we veel dominanter. In elke match. Zelfs tegen de machine KRC Genk hadden we meer balbezit en kansen…Maar we missen de jongste weken efficienti­e. Ook tegen STVV. Er landde verdorie meermaals een groepje duiven op de kant waar zij moesten aanvallen omdat daar zo weinig te beleven viel. Dat maakte ik nog nooit mee. Kijk, het publiek betaalt en ze mogen roepen wat ze willen, maar soms hebben wij hun steun nodig. Als dat niet van de tribunes komt, ga ikzelf mijn team blijven pushen. We moeten met die jongens verder.” Zo geeft Vanhaezebr­ouck toch weer aan dat er een gebrek aan offensieve kwaliteit is en geeft hij toch kritiek op zijn spelers.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS/ PHN ??
FOTO JEFFREY GAENS/ PHN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium