Het Belang van Limburg

Desalle pakt brons in WK

- Jürgen SCHROOTEN

Het WK 2018 zit erop. Jeffrey Herlings deed er gisteren in Imola nog eventjes een GP-zege bij. Clément Desalle, derde in Italië, won de strijd voor het brons van Tim Gajser. En ook opvallend: met ook nog Lieber (vierde) en Van Horebeek (zesde) finishten er gisteren drie Belgen in de top zes. Wij serveren u een round-up - in 5 puntjes - van de laatste GP.

1 NUMMER 84 VOOR NUMMER 84

Herlings pakte in Imola zijn 17de zege van 2018. Nummer 84 zit in het totaal nu al aan... 84 GP-zeges. Nog maar 17 verwijderd van het record van Stefan Everts. “Dat is één van mijn grote doelen”, herhaalde The Bullet. Cairoli crashte in de kwalificat­ierace en gaf forfait voor de reeksen. Hij hoopt fit te geraken voor de Naties.

2 DESALLE BEST OF THE REST

KTM domineerde de MXGP, met Herlings en Cairoli op 1 en 2 in het WK. Best of the rest was onze Clément Desalle (29). De Panda was de enige niet-KTM-rijder die een GP (in Rusland) kon winnen. Desalle finishte gisteren voor de negende keer dit jaar op het GPpodium. Die regelmaat leverde hem brons op. Zijn zesde WK-medaille na eerder zilver in 2010, ‘12 en ‘13 en brons in 2009 en ’11.

3 AFSCHEID VAN HOREBEEK?

De GP in Imola was misschien wel de laatste van Jeremy Van Horebeek. Straf, want de Perenaar is nog maar 28 en werd gisteren mooi zesde. Maar Jerre vond nog altijd geen zitje voor 2019. De kans dat er zich nog een opportunit­eit aandient, lijkt klein. Wordt de Naties, volgende week in Red Bud, zijn laatste kunstje?

4 PRADO WERELDKAMP­IOEN MX2

Door de knie-operatie van Pauls Jonass, afgelopen woensdag, was de 17-jarige Jorge Prado voor de start van de laatste Grote Prijs al zeker van de wereldtite­l in de MX2. De eerste titel voor Prado, de eerste ooit voor een Spanjaard zowaar. De KTM-rijder zorgde in Imola voor de kers op de taart met een dubbele reekszege. Goed voor zijn 12de GP-overwinnin­g van 2018.

5 GEERTS ROOKIE OF THE YEAR

Jago Geerts, zevende gisteren, viel ook in de prijzen. De 18-jarige Balenaar eindigde in zijn debuutjaar in de MX2 knap achtste in het WK. Met als hoogtepunt­en een tweede plaats in de GP van Letland en een fenomenale tweede reeks in Lommel. Geerts werd dan ook terecht uitgeroepe­n tot ‘Rookie of the Year’.

 ?? Foto KAWASAKI ?? Desalle was dit jaar de enige niet-KTM-rijder die een Grote Prijs kon winnen in de MXGP.
Foto KAWASAKI Desalle was dit jaar de enige niet-KTM-rijder die een Grote Prijs kon winnen in de MXGP.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium