Het Belang van Limburg

Teamorders ontsieren de race

Hamilton moet winnen, Verstappen van 19 naar 1 in 18 ronden

- Marc CORNELISSE­N

Het was Formule 1 op zijn lelijkst, zondag in Sotchi. Mercedes vaardigde teamorders uit en beval Valtteri Bottas om de zege aan Lewis Hamilton af te staan. Een weer niet overtuigen­de Sebastian Vettel staat nu op 50 punten achterstan­d. Gelukkig was er Max Verstappen nog: op zijn 21ste verjaardag moest hij op de laatste rij starten, maar hij reed 24 ronden op kop.

Sotchi was al niet de populairst­e race op de kalender, wegens saaiheid troef. Dit weekend heeft de reputatie van de Russen niet opgekrikt. In de kwalificat­ies werd vooral Q2 een farce. Doordat vijf auto’s al zeker achteraan moesten vertrekken, kwam haast niemand nog de baan op. Zondag werd de winnaar aangeduid door teamorders. Valtteri Bottas was zaterdag sneller dan Lewis Hamilton en reed vanop pole autoritair op kop, op een circuit waar inhalen aartsmoeil­ijk is. Maar bevel is bevel, en het slaafje ging opzij, precies waar en wanneer het team het had gevraagd.

“Vandaag ben ik de slechterik”, besefte Toto Wolff, de teambaas van Mercedes. “Maar als we in de slotrace in Abu Dhabi vijf punten tekortkome­n, ben ik die idioot die in Sotchi de dagzege van één rijder belangrijk vond dan het kampioensc­hap. Ik ben liever vandaag de slechterik, dan in Abu Dhabi de idioot.”

Op het podium waren alleen lange gezichten te zien. Hamilton omdat hij zo niet wou winnen: “Valtteri is een echte gentleman. Hij verdiende vandaag te winnen.” Bottas omdat hij weer langs zijn eerste zege van het seizoen greep: “Ik ben een ploegspele­r. Voor het constructe­urskampioe­nschap is het belangrijk dat Mercedes eerste en tweede werd, in welke volgorde maakt niet uit. Voor de individuel­e titel speel ik niet mee. Ik begrijp het wel, maar het is een moeilijke dag voor mij.”

En Vettel tenslotte omdat hij de grootste verliezer van allemaal was. Hij verspeelde 10 punten ten opzichte van Hamilton en heeft nog vijf races om 50 punten achterstan­d goed te maken. Maar bovenal: hij liet weer geen overtuigen­de indruk. De teamstrate­gie bracht hem bij de pitstops voor Hamilton, maar op een baan waarop je haast niet kan inhalen, liet hij zich ringeloren door Hamilton. “Ik zag hem niet en dacht dat hij aan de buitenkant reed. Toen hij plots binnendoor kwam, kon ik niets meer doen.”

Jarige Verstappen stunt

Wie fatsoenlij­k racen wou zien, moest in de eerste tien ronden bij Max Verstappen zijn. Door allerlei straffen moest de jarige Maaseikena­ar op de laatste rij vertrekken, maar na zeven ronden reed hij in de top-zes. Op de tragere band schudde hij de ene inhaalacti­e na de andere uit zijn mouw zonder het rubber te vernielen. Toen de rest ging pitten, reed hij 24 ronden lang op kop. Hij werd uiteindeli­jk vijfde. “Ik kon veel makkelijke­r dan verwacht door het veld snijden, dat voelde goed aan. De auto was top.”

En Stoffel Vandoorne? Ellende troef, weeral. Het was gisteren dag op dag een jaar geleden dat hij Fernando Alonso voor het laatst had geklopt in de kwalificat­ies. In Sotchi kwam hij weer bijna 5 tienden tekort.

Door allerlei straffen mocht hij voor Alonso starten, maar na één ronde reed hij er weer achter. Met een mindere strategie eindigde hij een halve minuut achter de Spanjaard. “Op het eind heb ik Carlos Sainz nog ingehaald, maar het was een eenzame race”, aldus Vandoorne.

Vandoorne een jaar geklopt

Kvyat keert terug - Daniil Kvyat (24) racet volgend jaar voor Toro Rosso. De Rus, momenteel derde man bij Ferrari, vervangt Pierre Gasly.

 ?? Foto REUTERS ?? Er kan amper een lach af op het podium, behalve bij president Poetin.
Foto REUTERS Er kan amper een lach af op het podium, behalve bij president Poetin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium