Het Belang van Limburg

En nu de Spelen?

Belgian Cats sluiten dankzij hun vierde plaats aan bij wereldtop

- Patrick CEULEMANS in Tenerife/ Marc VERMEIREN

Eerst EK, dan WK, vervolgens OS: zo ziet het droomlijst­je van de Belgian Cats eruit. Two down, one to go. Een jaar na het Europese brons verbaasde België als WK-debutant met een vierde plaats ook op het mondiale toneel. Kan deze ploeg in Tokio 2020 de grote droom van Ann Wauters waarmaken?

Hoe historisch is dit WK?

Voor het eerst had basketbald­reumes België een team naar een WK afgevaardi­gd, maar van plankenkoo­rts was geen sprake. De openingsma­tch tegen Puerto Rico bleek een perfect opwarmertj­e. Tegen Japan kenden de Cats nog pech met de arbitrage, maar vanaf dan was er geen houden meer aan. Eerst ging Spanje voor de bijl, een team met een palmares als de Sagrada Familia: Europees kampioen, olympisch zilver in Rio, vicewereld­kampioen, nummer 2 op de wereldrank­ing. Tegen de volgende gigant Frankrijk lag het spelniveau nóg hoger. Die eerste helft van Mestdagh en co tegen Les Bleus hoorde bij het beste van wat dit WK te bieden had. En in de strijd voor brons scheelde het heus niet zoveel of de WK-medaille was een feit. De Belgian Cats werden - zoals de Rode Duivels in Brazilië - en passant gebombarde­erd tot publieksfa­voriet.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Vóór dit WK stonden de Belgian Cats 28ste op de FIBA-ranking, ruim onder hun waarde. In het nieuwe klassement zullen ze een grote sprong voorwaarts maken. De dubbelslag EK/WK maakt duidelijk dat de internatio­nale top binnen bereik komt te liggen. “We hebben ons getoond aan de wereld en hebben honger naar meer,” zei Emma Meesseman. Wauters (37), Carpréaux (31) en Kim Mestdagh (28) zijn de ervaren gidsen. De overige speelsters zijn tussen de 21 en 25 jaar, wat van de Cats één van de jongste ploegen op het WK maakte. Die jeugdige benen suggereren dat het Belgische vrouwenbas­ketbal nog een grote groeimarge bezit.

Zijn de Olympische Spelen haalbaar?

De weg naar Japan loopt via het EK 2019 in Servië/Letland. Wie daar bij de eerste zes eindigt, kwalificee­rt zich voor een pré-olympisch tornooi, dat de uiteindeli­jke uitzending bepaalt. En dat moet met deze talentvoll­e groep zeker kunnen. Ann Wauters zou allicht haar laatste restje kraakbeen opofferen opdat haar grote droom alsnog waargemaak­t zou worden.

Wat is hun geheim?

“Een bende vriendinne­n.” Wie aan bondscoach Philip Mestdagh polst naar het geheim van zijn ploeg, krijgt dat als antstaan. woord. Ze zijn lief, maar eens op het parket echte warriors.” Ook de factor Ann Wauters met haar leiderscha­p op en naast het veld is van onschatbar­e waarde. Koppel dit aan de gouden generatie Meesseman en je hebt een ijzersterk­e selectie. Last but not least is er de bondscoach zelf. Hij straalt rust en sereniteit uit, oordeelt streng maar rechtvaard­ig én staat tactisch sterk.

Wat moet er beter?

Hoe lang kunnen de broze knieën van Ann Wauters het profregime nog aan? In Tokio 2020 zal Wauters 39 jaar oud zijn en meer dan 20 jaar topsport op de teller hebben Zoals in veel vrouwenspo­rten is daarnaast ook het niveau van de vaderlands­e competitie te laag. Wie internatio­naal niveau wil bereiken, moet al op jonge leeftijd uitwijken naar buitenland­se competitie­s. Tenslotte zou ook het budget voor de nationale ploeg de hoogte in moeten. “Dan kunnen we nog meer investeren in de omkadering en de speelsters een hogere vergoeding bieden”, stelt general manager Koen Umans. Grootverdi­eners zullen ze sowieso nooit worden, die Cats. Voor hun prestaties op het WK kregen ze 4.000 euro, een bedrag waarvoor een vierderang­svoetballe­r zijn veters nog niet dichtknoop­t.

 ?? Foto BELGA ?? Een ijzersterk­e Meesseman was op het WK gemiddeld goed voor een stevige double-double (16 punten, 13 rebounds).
Foto BELGA Een ijzersterk­e Meesseman was op het WK gemiddeld goed voor een stevige double-double (16 punten, 13 rebounds).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium