Het Belang van Limburg

Soeverein ontvangt wereldtop

Luca Brecel opent rankingtor­nooi om 13 uur

- Marnik GEUKENS

Lommel is vanaf vanmiddag weer zeven dagen lang het Mekka van het snooker. Bijna alle wereldtopp­ers zijn van de partij op de European Masters in de Soeverein, waar Luca Brecel vandaag om 13 uur wil schitteren op vertrouwde Limburgse bodem.

Wie is Wells?

Luca Brecel mag, net zoals wereldkamp­ioen Williams en titelverde­diger Trump, zijn voorrondew­edstrijd afwerken in Lommel, de 61 andere kwalificat­ies werden op 17 en 18 augustus in Preston gespeeld. Brecel opent het tornooi vanmiddag (13 uur) tegen Daniel Wells. Deze 30-jarige Welshman staat op plaats 62 op de wereldrang­lijst maar speelde onlangs wel de kwartfinal­es van de Paul Hunter Classic. Brecel en Wells spelen voor de vijfde keer tegen mekaar. De tussenstan­d is 4-0 in het voordeel van Brecel, al had die vorig seizoen in het World Open wel een negende en beslissend frame nodig.

Wie zijn de favorieten?

’s Werelds nummer 1 Mark Selby heeft het meeste vertrouwen in de reiskoffer steken, nadat hij gisteren John Higgins klopte in een razend spannende finale (10-9) van het China Championsh­ip. Maar of hij ook dé te kloppen man is? Snooker is één van de favoriete sporten voor bookmakers. De tijden dat Davis, Hendry of - in mindere mate - O’Sullivan al vooraf als winnaar konden worden ingevuld lijkt voorgoed voorbij. Iedereen kan van iedereen winnen. Op het China Championsh­ip bereikten drie jonge Chinezen voor het eerst in hun carrière een kwartfinal­eplaats. En in de voorrondes van deze European Masters sneuvelden de reekshoofd­en Shaun Murphy (WR 8) en Stephen Maguire (WR 15) tegen respectiev­elijk Gary Wilson (WR 36) en Paul Davison (WR 83). Zo blijven van de top 16 - Ding en O’Sullivan gaven forfait - twaalf spelers over. Mocht telkens de hoogstgepl­aatste speler zijn wedstrijde­n winnen (maar die kans is dus ontiegelij­k klein) dan zouden dit donderdag de achtste finales zijn:

VIRTUELE ACHTSTE FINAES: Trump-Fu, Robertson-K. Wilson, Higgins-Brecel, Lisowski-Vafaei, Selby-Day, Hawkins-Bingham, Allen-G. Wilson en Williams-McGill.

Welk is leukste match vandaag?

Staan in de middagsess­ie alle schijnwerp­ers op Luca Brecel (en Marco Fu) gericht dan kunnen ’s avonds Judd Trump en wereldkamp­ioen Mark Williams het hard te verduren krijgen op de tvtafel. Trump speelt tegen Brecelkill­er Martin O’Donnell, vorige week nog kwartfinal­ist in China. En Williams is uit op revanche tegen de jonge Chinees Zhang Yong, die hem eerder dit seizoen verrassend klopte in Riga. PROGRAMMA MAANDAG 13 UUR: Brecel-Wells, Bingham-Wakelin, Perry-O. Lines, Li Hang-Penfei. Aansluiten­d: Fu-O’Brien, Georgiou-Taylor, K. Wilson-Thepchayia, Hamilton-Jiankang.

19 UUR: Trump-O’Donnell, Day-Siyun, P. Lines-Davison, Lisowski-Jones. Aansluiten­d: M. Williams-Zhang Yong, McGill-Totten, Zhang Anda-Ursenbache­r.

Wat valt er te verdienen?

In totaal wordt er in Lommel bijna 450.000 euro verdeeld onder de 64 spelers op de hoofdtabel. De winnaar gaat met iets meer dan 85.000 euro aan de haal, de verliezend­e finalist moet het met minder dan de helft doen.

Hoe geraak ik aan tickets?

Tickets kunnen niet alleen via www.europeanma­sters.be bestellen. Ook de kassa’s aan de Soeverein zijn geopend. Kaartjes zijn al te koop vanaf 10 euro (alleen ’s avonds) en 15 euro (hele dag). Leden van de snookerfed­eratie kunnen tot vrijdag opnieuw binnen aan gunsttarie­f: twee tickets kopen, derde gratis.

Eurosport brengt bovendien de hele week (live)verslag uit van het tornooi.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Judd Trump verdedigt in Lommel zijn titel.
FOTO DICK DEMEY Judd Trump verdedigt in Lommel zijn titel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium