Het Belang van Limburg

Wereldtite­l met Belgisch randje

Vital Heynen gidst Polen naar WK overwinnin­g

- Rob KWANTEN

Wie gaat Vital Heynen van de titel “Belgische coach van het jaar 2018” houden? Zijn Poolse manschappe­n kroonden zich gisteren op Italiaanse bodem voor de tweede keer op rij tot wereldkamp­ioen door Brazilië met 3-0 te verslaan.

De Polen hadden een dag eerder nochthans vijf sets nodig om zich te ontdoen van de Verenigde Staten. Brazilië, de regerende Olympisch kampioen, baande zich in spaarmodus een weg voorbij Servië (3-0).

Polen kwam gisteren in Turijn receptione­el quasi foutloos voor de dag. Libero Zatorski schitterde. Daardoor kon hoofdaanva­ller Kurek Brazilië aan diggelen staan. Aan de overzijde strandde sterspeler Wallace veel meer in de Poolse blokkering dan hem lief was. In de slotfase van de eerste set haalden de Braziliane­n wel nog een 20-23achterst­and op, maar een symbolisch killblock van Kurek op Wallace schonk Polen dan toch de setwinst (26-28).

In set twee sloeg Polen vrijwel onmiddelli­jk een tweepunten­kloof die het niet meer afgaf. Brazilië probeerde wel, maar vond geen manier om de koelbloedi­ge Kurek af te stoppen. Kubiak trok de 2025-setwinst via het Braziliaan­se blok aan boord. Bij 10-16 in set drie leek de zege voor Heynen en co een feit. Met Brazilië ging het van kwaad naar erger. Zelfs de ervaren Lipe kreeg zijn recepties niet meer tot bij zijn setter. Maar onder impuls van de ingevallen Evandro en opslagkano­n Eder verkleinde de Seleçao de marge zowaar tot één schamel punt: 23-24. Een vierde set kwam er tot blijdschap van Vital Heynen niet, want man van de match Kurek mokerde de verlosser tegen de Turijnse vloer. Goed voor de derde wereldtite­l in de Poolse volleybalg­eschiedeni­s. In de marge van Heynen’s triomf pakten de Amerikanen het brons ten koste van Servië.

 ?? Foto REUTERS ?? Uitbundige vreugde bij de kersverse wereldkamp­ioenen.
Foto REUTERS Uitbundige vreugde bij de kersverse wereldkamp­ioenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium