Het Belang van Limburg

“Onwijs gaaf Limburgs Oktoberfes­t”

Oktoberfes­t in Meeuwen laat de liters bier weer rijkelijk vloeien

- Roger DREESEN

De oktoberfee­sten in het Duitse München zijn wereldbero­emd. Maar ook in Meeuwen kunnen ze er wat van. Iedereen was zaterdag uitgedost in lederhosen en dirndl, er waren grote bierpullen, braadworst­en, hammetjes en ribbetjes. Op en top ‘Gemütlichk­eit’ in de feesttent met blinkende lusters, compleet in Beierse sfeer. “Echt een onwijs en gaaf Oktoberfes­t”, vinden ook Denisé en Annelies uit Overpelt.

Zaterdag vijf uur in de vooravond, het lijkt een onwaarschi­jnlijke vroeg moment om een heerlijk avondje stappen te laten beginnen. Toch houden de organisato­ren van het Limburgs Oktoberfes­t onverkort vast aan dit zeer vroege aanvangsti­jdstip. De dames zijn gekleed in een dirndljurk die de taille wat smaller doet lijken en menigeen in diepe decolletés doet kijken. Een nieuwe trend die opgang maakt, zijn de iets te korte dirndls. De mannen lopen gekleed in lederhose - de korte leren broek die nooit gewassen wordt - en het traditione­le tirolerhoe­dje.

Zwaar

Burgemeest­er Lode Ceyssens, ook hij in lederhose, tapte de eerste literpint en zette het Limburgse Beiers feestje officieel in gang. “In Oudsbergen is oktober al begonnen”, stelde de burgemeest­er fier vast. Cynthia Reekmans zette de toon treffend met "Ein Prosit, ein Prosit!" en het Oktoberfes­t kon beginnen. “Het eerste uur konden we de vraag naar meer dan 2.000 liter bier maar net volgen”, vertelt organisato­r Maarten Mulkers nog. Al is het geen klein bier, 14.500 liter bier uitdragen in die literpinte­n. Zeker als je niet minder dan 10 gigantisch­e gevulde pinten zonder te morsen aan de man en vrouw wil brengen.

Nachtvergu­nning

Maar eerst werd er traditione­el een stevig bodempje gelegd, dus aanschuive­n aan meterslang­e buffetten waar gebakken hammetjes, ribbetjes, braadworst en gebraden kip lagen te wachten om te worden geconsumee­rd. Afronden doe je met een Oostenrijk­se apfelstrud­el.

In de iet wat rustige zone D nuttigen we, samen met een zestal Overpeltse dames, ons Beierse menu. En de dames, die kregen nachtvergu­nning van hun man- nen. "Voor ons is dit het tweede Oktoberfes­t. Vorig jaar hebben we ons hier zo goed geamuseerd dus blijven we terugkomen. Voor de gezellige sfeer en het plezier met vrienden. Naar de jubileumed­itie, het tiende Oktoberfes­t in 2019 kijken we nu al uit", lachen Annelies en Denisé uit Overpelt.

Meezingers

Daarna kon je iedereen in de enorme feesttent uitgelaten op de dansvloer terugvinde­n. Onder meer botsten we op een verloren gelopen Schot en ook eentje van de Daltons. Die Gipfelfreu­nde en de Oostenrijk­se topper Saubartln zorgden voor een avondvulle­nde medley van meezingers zoals Alpenrock, Duitse schlagers aus Tirol, après-ski, hiphop, ballads en natuurlijk kon ook de hoempapa niet ontbreken.

Bus

Stipt om middernach­t sloot het negende Limburgse Oktoberfes­t af met een laatste schlager en met aan de uitgang een gigantisch grote tafel met onnoemelij­k veel lege bierpotten. Meer dan 900 gasten werden met de bus veilig naar huis gebracht. De lederhose en dirndl kunnen weer voor een jaar de kast in.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Deze vrolijke dames uit Overpelt kijken nu al uit naar de jubileumed­itie van volgend jaar
FOTO ROGER DREESEN Deze vrolijke dames uit Overpelt kijken nu al uit naar de jubileumed­itie van volgend jaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium