Het Belang van Limburg

Buurtbewon­ers station misnoegd over nachtlawaa­i en stofhinder in Runkst

-

Bewoners van de nieuwe wijk achter het station in Runkst hebben zwarte vlaggen uitgehange­n. “We zijn kwaad op spoorwegbe­heerder Infrabel omdat hier soms dag en nacht spoormater­iaal gelost en geladen wordt”, klagen woordvoerd­ers Guy Houben en Marleen Loenders.

“Ik vrees op termijn voor longproble­men vanwege het vele stof dat hier ronddwarre­lt en hartproble­men omwille van de slapeloosh­eid en het opjagen”, zegt arts Marleen Loenders. “Toen ik hier acht jaar geleden kwam wonen, werd ons een fantastisc­he buurt voorgestel­d in de schaduw van het station. De zone tussen het rangeergeb­ouw, de Spoorwegst­raat en de Singelbrug zou als parkeerpla­ats ingericht worden, zodat de parkeerdru­k in de buurt daar mee opgevangen werd. Maar sinds enkele jaren is het een opslagplaa­ts geworden van de spoorwegen en worden er voortduren­d vrachtwage­ns of werftreine­n geladen met bulldozers. En dat gebeurt de hele dag door, vaak soms wekenlang ook ’s nachts of tijdens de weekends. We hebben ons licht overal opgestoken maar niemand wil naar ons luisteren. We botsen echt overal op dezelfde muur. Heel frustreren­d. Kinderen slapen soms nachtenlan­g niet, ik ben zelfs al ’s nachts naar die werkmannen toegestapt. Weet je wat ze me antwoorden? Dat ze hier ook niet zouden willen wonen.”

“Het gaat inderdaad om onze centrale opslagplaa­ts voor de spoorlijne­n in de wijde regio Limburg”, bevestigt Thomas Baeken. “We hebben daarvoor een ruime oppervlakt­e nodig, vlakbij de sporen en die kwam jaren geleden vrij. Er bestaat geen alternatie­f voor. De werken gebeuren zo veel mogelijk overdag. Maar soms kunnen we op drukkere lijnen niet anders dan ’s nachts en tijdens weekends werken. We hebben begrip voor de buurt en gaan nog eens nadrukkeli­jk aan onze mensen vragen om de geluidshin­der echt te beperken.” “Uiteindeli­jk schieten we hier weinig mee op”, vinden buren Marleen en Guy. “We gaan dan ook een brief richten aan spoorbaas Dutordoir met onze bezorgdhed­en. Weet je dat dit de ideale plek zou zijn voor volkstuint­jes?”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? In de buurt van de Spoorwegst­raat hebben de bewoners last van lawaai en stof.
FOTO SVEN DILLEN In de buurt van de Spoorwegst­raat hebben de bewoners last van lawaai en stof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium