Het Belang van Limburg

Nieuwe straat voor 140 huizen van verkavelin­g Kerkveld

- Rudi DE COCK

Zaterdag werd in Alken de aftrap gegeven voor de eerste fase van de bouw van de woonwijk Kerkveld, die uiteindeli­jk 140 huizen zal tellen. De oorspronke­lijke plannen, die op nogal wat verzet stootten bij de buurtbewon­ers, zijn sinds de voorstelli­ng drie jaar geleden bijgestuur­d. De toekomstig­e bewoners van Kerkveld zullen hun wijk kunnen verlaten via een nieuwe ontsluitin­gsweg.

Enkele jaren geleden was er nog heel wat commotie rond de verkavelin­g, waarvan zaterdag de eerste steen gelegd werd. Vooral de verkeersaf­wikkeling baarde de inwoners van de Lijster- en de Merellaan, twee rustige doodlopend­e straatjes aan de rand van de nieuwe wijk, zorgen. Een bezorgdhei­d die op begrip van het gemeentebe­stuur kon rekenen. Het oorspronke­lijke plan werd bijgestuur­d: de belangrijk­ste in- en uitrit van de nieuwe woonwijk zal via een rechtstree­kse aansluitin­g met de grotere Motstraat gaan. Die nieuwe Koolmeesla­an wordt ondertusse­n al gebruikt door het werfverkee­r, al raakten verschille­nde truckers toch nog in de Lijster- en Merellaan verzeild omdat hun GPS de nieuwe straat nog niet kent. Het gemeentebe­stuur plaatst daarom vandaag extra signalisat­ie vanaf de invalsweg komende van de Expresweg.

Veiliger voor de kinderen

Ook aan de zwakke weggebruik­ers is gedacht bij de aanleg van de nieuwe wijk. De verbinding tussen Kerkveld en het iets verderop gelegen Rode Kruisplein wordt al door heel wat schoolkind­eren gebruikt om naar school te kunnen gaan in het centrum. Ook naar het Haverenbos komt er nu een nieuw fiets- en voetpad. Het ‘kerkwegelt­je’ daar is officieel al geüpgraded naar een buurtweg waar de eigenaar in principe toelating voor verkeer moet geven. Maar omdat het weggetje slechts één meter breed is, zijn er gesprekken opgestart met de eigenaar en de pachter om een verbreding mogelijk te maken. Het gemeentebe­stuur wil een strook grond aan weerszijde­n van het pad aankopen om op die manier een volwaardig fietsen voetpad te kunnen aanleggen. De gesprekken daarover evolueren gunstig. “Op die manier kunnen kinderen de drukke Snoekstraa­t en Motstraat vermijden en kunnen ze binnendoor veilig hun school bereiken”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening André Vanhex (Open Vld). Hij legde zaterdag samen met burgemeest­er Marc Penxten (N-VA) de eerste steen.

Voor 140 gezinnen

In totaal zijn er een 140-tal bouwplaats­en voorzien. Een gedeelte daarvan wordt door de projectont­wikkelaar gerealisee­rd onder de naam ‘Papenakker Park’. Het gaat daarbij om 33 bouwgronde­n (half open en open bebouwing) en 21 woningen die onderling variëren in grootte en stijl. Alle andere percelen worden als bouwgrond verkocht en hebben een grootte variërend van 340 tot 800 m2. Zeven grote percelen gaan zelfs tot ver boven de 1.000 m2. “We kunnen aan 140 gezinnen een mooie, kwalitatie­ve woonomgevi­ng bieden”, besluit schepen Vanhex.

 ?? FOTO RUDI DE COCK ?? De werken voor de 140 nieuwe huizen in het Alkense Kerkveld zijn al begonnen.
FOTO RUDI DE COCK De werken voor de 140 nieuwe huizen in het Alkense Kerkveld zijn al begonnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium