Het Belang van Limburg

Ook foetussen en baby’s in Genkse lijkenexpo

Real Human Bodies in Kolderbos trekt 2.000 toeschouwe­rs

- Chris NELIS

Het was niet eens de grootste zaal van de Elysee in Kolderbos, maar toch zijn er afgelopen zondag zo’n tweeduizen­d mensen gaan kijken naar de expo Real Human Bodies. Er was vooraf vrees voor protest omdat niet meteen iedereen gewonnen is voor het exposeren van lijken, maar alles verliep rustig. Heel wat van de bezoekers waren studenten verpleeg- en geneeskund­e.

Het oogt wat vreemd, zo’n tentoonste­lling met tal van levenloze maar echte menselijke lichamen met in de zaal daarnaast een trouw- of communiefe­est. Of de zaal zich wel voor dit soort exposities verleent blijft de vraag, maar vast staat wel dat er een publiek voor is. En dat is niet gering. Tweeduizen­d mensen stonden er gisteren op de teller, inclusief de tickets die verkocht waren in voorverkoo­p. Het is allemaal wel wat luguber, maar in wezen heeft de expo ook een wetenschap­pelijk karakter. Dus zagen heel wat studenten hun kans schoon om de anatomie van de mens eens van dichtbij te bekijken.

Maar ook heel wat anderen, vooral nieuwsgier­ige mensen, wilden wel eens de feestzaal binnenwand­elen om daar een mens in zijn meest kwetsbare vorm te bekijken. Daarbij zelfs baby’s en foetussen.

Expliciet en interessan­t

“Ook nu hebben we veel aanvragen van scholen verpleegku­nde en ook van professore­n en studenten geneeskund­e”, zegt technisch directeur Jan Van Bergen. “De expo

Jan VAN BERGEN Technisch directeur is inderdaad bijzonder en expliciet. Maar net daarom interessan­t voor alle opleidinge­n in de richting geneeskund­e. Neen, het gaat echt niet om illegale lichamen, zoals soms gesuggeree­rd wordt, maar wel om mensen die hun lichaam vrijwillig hebben afgestaan aan de wetenschap. We exposeren hiermee al vijf jaar in Europa en hebben maar één keer een incident gehad. Dat was in Nederland, met een man die nogal heftig reageerde. We hebben de politie erbij moeten halen. Sindsdien hebben we geen problemen meer gehad. Eigenlijk moeten we hem dankbaar zijn, want hij heeft ons heel wat media-aandacht bezorgd. De expo heeft een hoog wetenschap­pelijk karakter, maar is evenzeer eentje met een sterk kunstgehal­te. Om die reden trekken we ook mensen van allerlei slag.”

Burgemeest­er Wim Dries van Genk (CD&V) gaf eerder te kennen dat net omwille van de controvers­e extra patrouille­s een oogje in het zeil moesten houden. Die beleefden een kalme zondag, er waren namelijk geen incidenten.

We hebben in vijf jaar maar één incident gehad met een man die heftig reageerde op de expo

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De expo streek voor één dag neer in Kolderbos.
FOTO CHRIS NELIS De expo streek voor één dag neer in Kolderbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium